U novom mliječnom modelu EU Hrvatska zaboravljena

Autor: Božica Babić , 01. listopad 2013. u 09:15
Propust Ministarstva poljoprivrede pokušat će se sanirati lobiranjem

Hrvatski proizvođači mlijeka od EK će tražiti novi paket mjera za proizvodnju nakon 2015., povoljniji za mala obiteljska gospodarstva.

Ukidanjem mliječnih kvota 2015. Europska će unija, kako bi spriječila negativne tržišne trendove, zbog mogućega rasta proizvodnje posebnim mjerama poticati proizvođačke udruge s više od 200 članova koji godišnje proizvedu najmanje 60 tisuća tona mlijeka te izvoz, uz preporuku da se što više mlijeka usmjeri u proizvodnju sira.

U taj novi model uklapaju se Belgija, Danska, Irska, Francuska, Nizozemska, Njemačka, Poljska i Velika Britanija, ali ne i Hrvatska te ostale članice, izvijestili su u ponedjeljak Darko Grgat, dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, i lobist Saveza, direktor Otvorenog ureda Damjan Bogdanović. "U Hrvatskoj nema interesa za proizvođačke udruge, još nije osnovana nijedna, a proizvodnja mlijeka manja je od domaće potrošnje, pa se više uvozi nego izvozi", rekao je Grgat.

Bogdanović je ispričao kako su, nazočivši skupu na kojem je povjerenik u Europskoj komisiji za poljoprivredu Dacian Cioloş prezentirao projekciju mliječnoga sektora nakon 2015., ostali šokirani jer u njoj nema nijednog podatka vezanog uz Hrvatsku, što je propust Ministarstva poljoprivrede. Stoga, najavili su, Europskoj komisiji šalju zahtjev da u dokument uvrsti i Hrvatsku te prijedlog neka za spomenuto razdoblje za članice u kojima veliki udjel u proizvodnji mlijeka imaju obiteljska gospodarstva izradi model kojim će poticati ekološku proizvodnju mlijeka, proizvodnju autohtonih proizvoda te da se lokalna proizvodnja mlijeka putem projekta "školsko mlijeko" i sličnih inicijativa potroši u samom okruženju.

U Bruxellesu su, otkrili su Grgat i Bogdanović, pokušali kontaktirati hrvatske parlamentarce da snažnije lobiraju za nacionalno mljekarstvo, poziv za razgovor prihvatile su samo Biljana Borzan i Ruža Tomašić, zajamčivši im potporu.       

Komentirajte prvi

New Report

Close