U nagodbu s Peruškom i Weber, AlixPartners ostaje

Autor: Jadranka Dozan , 27. veljača 2018. u 22:01
I novi povjerenik Fabris Peruško i zamjenica Irena Weber u Agrokor su došli na Ramljakov poziv/Patrik Macek/PIXSELL

Kod nemalog dijela dobavljača sada je prisutna određena strepnja u kojem će smjeru stvari ići dalje.

Licitacijama oko imena novog Vladina povjerenika za Agrokor napokon je došao kraj. Umjesto Ante Ramljaka, a nakon što Vladin prijedlog potvrdi Trgovački sud, nastavak rada na nagodbi vodit će Fabris Peruško, trenutno prvi financijaš Tiska, koji je ranije radio i u konzultantskoj kući McKinsey. 

U izvanrednu upravu kao njegova zamjenica ulazi i Irena Weber, trenutno u Agrokoru savjetnica povjerenika za non-core portfelj koncerna, a počeci karijere su joj vezani uz CAIB, u vrijeme kad je tu austrijsku investicijsku tvrtku vodio upravo Ramljak. Prilikom odabira novog povjerenika u Vladi su se, tvrde, vodili činjenicom da su vjerovnici preferirali odabir osoba koje poznaju proces kako bi se što prije nastavilo raditi na nagodbi.

To je ujedno bio i razlog što je većina članova Privremenog vjerovničkog vijeća brzo dala suglasnost za predloženi tandem, s tim da je premijer Andrej Plenković priznao da se predstavnica dobavljača Marica Vidaković zasad suzdržala od komentiranja. Rokovi su zacijelo važan faktor i za zadržavanje tima AlixPartnersa kao glavnih savjetnika za restrukturiranje. Kako savjetnika ima više, Plenković je objasnio da će prepustiti izvanrednoj upravi da obavi konzultacije sa svima njima. Interno rješenje u odabiru povjerenika dijelom je objašnjivo i činjenicom da premijer nije baš imao na raspolaganju previše potencijalnih "vanjskih" kandidata (izvan sustava) koji bi zadovoljavali po kriteriju kompetencija, a da su se usto u ovoj fazi postupka bili spremni prihvatiti tog posla.

Spomenuti dvojac u koncern Agrokor došao je izborom Ante Ramljaka. Ipak, kod dijela domaćih vjerovnika Peruško je prepoznat kao izbor koji naglašeno podržavaju financijski vjerovnici. Kod nemalog dijela dobavljača tako je sada ipak prisutna i određena strepnja. Za njih je ključno hoće li se razgovori o nagodbi nastaviti tamo gdje se stalo s Ramljakom, odnosno hoće li modifikacije prvotnog nacrta nagodbe kojima su pozicije dobavljača znatno poboljšane biti podloga na kojoj će se graditi i nastavak pregovora. Dio ih, naime, smatra da bi se u nastavku procesa njihov utjecaj i općenito manevarski prostor mogao smanjiti, a iz izjava predstavnika dobavljača u cijelom razdoblju otkako se pozicija sadašnjeg povjerenika zaljuljala nerijetko je progovarala upravo ta bojazan.

Zbog toga se neslužbeno čuje i da su predstavnici dobavljača tražili da se Peruško već prije ishođenja suglasnosti Trgovačkog suda očituje o tome planira li zaokret ili prema nagodbi nastaviti već trasiranim putem. U protivnom, tvrde, neće imati njihovu podršku.  Kako bilo, glavna otvorena pitanja ista su već neko vrijeme, a odgovori će napokon početi stizati u novoj postavi izvanredne uprave.

Uz odluke Trgovačkog suda koje se uskoro očekuju o nekima od ključnih pitanja (od samog koncepta nagodbe do rješenja o kojima ovise omjeri snaga u smislu prava glasa), računalo se da bi s početkom ožujka vjerovnicima napokon trebale biti predočene i projekcije poslovanja na kojima se temelje vrijednosti operativnih kompanija, a onda i izračuni otpisa po tražbinama za pojedine skupine vjerovnika. Hoće li se i koliko zbog promjene u vrhu izvanredne uprave taj korak dogoditi s određenim pomakom, ostaje vidjeti. No, na ukupan tijek nagodbe ionako će više utjecati brzina rješavanja sudskih postupaka vezanih uz žalbe na posljednje rješenje suda o tražbinama i osporavanja tražbina. S tim u vezi, sve se više spekulira o pravnim akcijama koje je poduzela ruska Sberbank, i to u smislu mogućeg povlačenja tužbi i povratka u nagodbeni proces.

To bi imalo implikacije i na pitanje ukupnog iznosa tražbina s pravom glasa, što pak trenutno znači samo jednu nepoznanicu više u kalkulacijama o odnosu snaga u smislu potpore prijedlogu nagodbe na razini (stalnog) vjerovničkog vijeća, a potom i samom izglasavanju na razini svih utvrđenih priznatih tražbina. Peruška nesumnjivo čeka težak posao, no kako je objavom izbora rekao premijer, on ima značajno iskustvu u procesima restrukturiranja budući da je tijekom karijere bio i konzultant. Premijer je podcrtao i da se tijekom konzultacija razgovaralo s mnogo manjim brojem ljudi nego što se u medijima spekuliralo.  

Komentirajte prvi

New Report

Close