U MORH-u održana prezentacija o planovima nabave

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. prosinac 2014. u 13:43
Tomislav Ivić. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik saborskog odbora za obranu Tomislav Ivić je izrazio zadovoljstvo što je predstavljanje plana nabave postalo standard Ministarstva obrane.

Ministar obrane Ante Kotromanović održao je u srijedu u Ministarstvu obrane radni sastanak s članovima saborskog Odbora za obranu te Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na kojem je prezentirano izvješće o realizaciji plana nabave MORH-a za 2014. te plan nabave za 2015. godinu.

Kotromanović je istaknuo kako su u postupcima javne nabave vođenima potpuno transparentno ostvarene znatne uštede te da je njegovo ministarstvo jedno od najtransparentnijih pri čemu se posebna briga vodi o racionalnom trošenju proračunskih sredstava.

To je podržala potpredsjednica Vijeća za provedbu Strategije suzbijanja korupcije Vesna Fabijančić Križanić koja je izrazila zadovoljstvo višegodišnjim velikim smanjenjem udjela klasificiranih nabava što sužava mogućnost korupcije.

Predsjednik saborskog odbora za obranu Tomislav Ivić je izrazio zadovoljstvo što je predstavljanje plana nabave postalo standard Ministarstva obrane.

Ministar Kotromanović kazao je kako je za 2013. proračunom za MORH bilo predviđeno nešto više od 4,8 milijardi kuna, da je za 2014. to iznosilo oko 4,52 milijarde što je rebalansom smanjeno na 4,265 odnosno za 12,75 posto.

Što se tiče 2015. proračun ostaje na razini ovogodišnjeg, što smo tražili i dobili kako bi se proračun stabilizirao i kako u idućem razdoblju ne bi bilo turbulencija u Ministarstvu obrane, kazao je Kotromanović. Podsjetio je da je Sabor u utorak raspravio dugoročni plan razvoja Oružanih snaga kojim se utvrđuje desetogodišnje opremanje što je vrlo bitno te očekuje njegovo donošenje u petak.

Također je rekao da u 2015. odlukom Vlade sredstva dobivena prodajom obuke, nekretnina, infrastrukture i viškova oružja idu Ministarstvu obrane i koristit će se za poboljšanje uvjeta života i rada u OS i opremanje i modernizaciju vojske.

Ministar se pohvalio da je u proteklom razdoblju u Hrvatskoj ratnoj mornarici osposobljena cjelokupna flota te da je nakon duljeg vremena raketna topovnjača Petar Krešimir IV ponovno u funkciji. Provedeni su i natječaji za nabavu obalnog ophodnog broda koji će se graditi u Hrvatskoj.

U Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu su provedeni remonti zrakoplova i helikoptera pri čemu natječaji provedeni transparetno i ušteđeno više od 40 milijuna kuna i na to smo ponosni, naglasio je Kotromanović.

Za potrebe Kopnene vojske potpisan je jedan od najvažnijih ugovora za nabavu haubica Panzer, dobili smo donaciju rabljenih vozila iz SAD te kupili polovna vozila u SR Njemačkoj pod vrlo povoljnim uvjetima.

Posebna je pozornost posvećena suradnji s domaćom industrijom i potpisan je okvirni sedmogodišnji sporazum s tvrtkama za proizvodnju oružja i opreme kako bi se sačuvala radna mjesta, a koristi će imati i državni proračun.

Načelnik Sektora MORH-a za nabave Branko Pribolšan rekao je da od ukupno planiranih sredstava u 2014. u visini od 1,434 milijardi kuna, nešto više od 387 milijuna kuna otpada na višegodišnje ugovore koji su fiksni. Za nešto više od preostalih 1,047 milijardi je provedena nabava do 1. prosinca u iznosu nešto većem od 1,003 milijarde kuna, odnosno 95,8 posto. U postupku je još oko četiri posto nabave za radarski sustav Pelegrin i dopunsko zdravstveno osiguranje, pojasnio je Pribolšan.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Drago Lovrić rekao je kako je to nužno potrebno kako bi se ranije nabavljeni radari stavili u funkciju, budući da civilni radari ne mogu navoditi borbene zrakoplove, brodove i rakete.

Tijekom provedbe postupaka javne nabave u 2014. ušteđeno je oko 100 milijuna kuna koje su preusmjerene u dodatne nabavke, a dio je "pojelo" smanjenje proračuna. Provedeno je ukupno 1126 postupaka javne nabave, na koje je bilo samo četiri žalbe od kojih su dvije potpuno odbačene, a zbog dvije je ponovljen postupak, sklopljeno je 1593 ugovora i 206 okvirnih sporazuma, rekao je Pribolšan. Napomenuo je da se uspjela realizirati većina nabavki, osim ABKO opreme i autonomnog podvodnog vozila zbog nedostatka sredstava.

Za 2015. predviđeno je nešto više od 4,272 milijarde kuna od čega je 1,263 milijarde predviđeno za materijalno zbrinjavanje, rekao je Pribolšan. Najveći dio otpada na javne nabave, a postotak klasificiranih nabava smanjen je na samo nešto više od 5 posto, odnosno na 71 milijun kuna, kazao je, uz ostalo, Pribolšan.

Komentirajte prvi

New Report

Close