U Ministarstvu traje sastanak seljaka s otkupljivačima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. kolovoz 2013. u 13:27
Tomislav Pokrovac (Foto: Dusko Mirković/PIXSELL)

U Ministarstvu poljoprivrede počeo je danas sastanak predstavnika ministarstva s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), udrugom poljoprivrednika i otkupljivača pšenice.

U Ministarstvu poljoprivrede počeo je danas sastanak predstavnika ministarstva s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), udrugom poljoprivrednika i otkupljivača pšenice o mogućim modelima olakšica i mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac prije sastanka je izjavio da seljaci traže potpunu isplatu potpora te povećanje otkupne cijene pšenice s 1,05 na barem 1,38 kuna po kilogramu, koliko je prošle godine iznosila cijena. Cijena od 1,05 kuna, prema Pokrovčevim riječima, ne pokriva niti trošak proizvodnje.

Upitan hoće li seljaci sudjelovati na sastanku s ministrom Tihomirom Jakovinom, zakazanom u podne, ako ne njemu ne budu premijer Zoran Milanović i ministar Slavko Linić, rekao je da će se u slučaju njihova izostanka odmah sastati stožer poljoprivrednih udruga i donijeti odluku o "totalnoj blokadi Hrvatske".

Pokrovac tvrdi da 80 posto državnih potpora poljoprivredi primaju veliki kombinati, a ostatak odlazi seljacima. Smatra da nije u redu što država za socijalu izdvaja 11 milijardi godišnje, a za poljoprivredne potpore niti tri milijarde kuna potpore.

Ministar Jakovina, pak, navodi da je do sada isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina te da je ministarstvo isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu.

Komentirajte prvi

New Report

Close