U Ministarstvu rada dogovoren nastavak pregovora o izmjenama ZOR-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2014. u 16:03
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je prihvatila prijedlog socijalnih partnera da se pregovori o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), koji je u Hrvatskom saboru prošao prvo čitanje, nastave na bipartitnoj razini.

Vlada je prihvatila prijedlog socijalnih partnera da se pregovori o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), koji je u Hrvatskom saboru prošao prvo čitanje, nastave na bipartitnoj razini, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjeg sastanka s predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Socijalni partneri su suglasni da će na bipartitnoj razini (sindikati i poslodavci) razgovarati o spornim pitanjima kao što su radno vrijeme, agencije za privremeno zapošljavanje, otkazivanje ugovora o radu te ostalim otvorenim pitanjima, kaže se u zaključcima podijeljenim novinarima nakon sastanka.

Slijedeći tripartitni sastanak održat će se u utorak, 18. ožujka, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, a sva pitanja u vezi s prijedlogom novog ZOR-a, koja sadržajno nisu njegov dio, dogovarat će se naknadno.

Mrsić je izrazio zadovoljstvo sastankom koji je održan nakon žestokih sukoba oko novog ZOR-a sa sindikatima, koji su organizirali dvosatni štrajk solidarnosti i prosvjed pred Hrvatskim saborom, te je ocijenio da su današnji razgovori bili dobri i konstruktivni.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da sindikati, kao i u završenom prvom poluvremenu oko ZOR-a u Hrvatskom saboru, pristupaju u dobroj vjeri rješavanju problema argumentima za stolom.

"Hoće li i drugo poluvrijeme završiti dobrom voljom i vjerom, vrijeme će pokazati, a mi ćemo dati svoj maksimum. Ako ne, prvo poluvrijeme pokazalo je da se može i drugačije raditi", rekao je Novosel aludirajući na prosvjede i štrajkove.

"Drago mi je da počinjemo konkretne pregovore socijalnih partnera u dobroj vjeri oko esencijalnog zakona. Vremena nema puno do 18. ožujka, kada ćemo imati idući sastanak", rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izrazio je zadovoljstvo jer su sindikati dobili što su tražili i očekivali od sastanka. "Bit će dovoljno vremena za nastavak pregovora, jer nismo u stisci i moći ćemo sami odrediti potrebno vrijeme", rekao je.

"Vrijeme do 18. ožujka smo odredili za bipartitne razgovore između sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca, kako bismo ključne teme probali riješiti sa njima, nakon toga krećemo ponovno u tripartitne razgovore onoliko koliko bude potrebno. U idućem razdoblju mogu se otvoriti i neke druge teme, sve ostaje otvoreno za pregovore. Danas nismo pregovarali o pojedinim institutima, već će se to učiniti u idućem razdoblju", rekao je Sever.

Odgovarajući na novinarski upit, Sever je rekao da Vlada neće uputiti prijedlog izmjena ZOR-a u drugo čitanje dok traju pregovori. To je razdoblje koje nam treba za ozbiljne pregovore, a na to se obvezao i ministar, istaknuo je Sever.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovom liječniku je mjesto u bolnici, gdje nedostaje ta radna snaga , ili je možda nesposoban kao liječnik , pa se eto negdje mora raditi , ajmo onda u politiku tamo bez posljedica možeš raditi što želiš, pa i unštavati budućnost naše djece i nezaposlenih te uništavati stečena i krvavo i mukotrpno ostvarena prava radnika.

New Report

Close