U malom dalmatinskom mjestu građani već 24 godine ne plaćaju vodu

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2018. u 09:39
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tako su državni statističari 2001. godine popisali 2524 stanovnika, a prilikom zadnjeg popisa stanovništva 2011. bilo ih je 700 više, ukupno 3222 ljudi.

Split još iz Dioklecijanova doba, preko carskog akvadukta, vodu pije iz izvora solinskoga Jadra. Međutim, grad Split ima i baš svoju rijeku – Žrnovnicu, s čijeg izvora vodu koriste mještani Žrnovnice, ali i dijelovi Podstrane i Solina, piše Slobodna Dalmacija.

Ova krška 4800 metara duga, bistra ljepotica prirodna je granica Splita s Podstranom i navodno je jedina hrvatska rijeka čiji se tok u cijelosti nalazi na području jednog grada.

Da je Žrnovnica ugodno mjesto za život pokazuju i podaci državnog Zavoda za statistiku sukladno kojima broj stanovnika na području cijele Hrvatske, pa tako i Splitsko-dalmatinske županije, ali na području Žrnovnice – raste. I to drastično raste. Tako su državni statističari 2001. godine popisali 2524 stanovnika, a prilikom zadnjeg popisa stanovništva 2011. bilo ih je 700 više, ukupno 3222 ljudi.

Vjerojatno je taj broj sada još i veći jer su u susjednom Splitu stambeni kvadrati preskupi, pa mlade obitelji hrle u prigradska mjesta, pa se i struktura stanovništva bitno promijenila. Mještani kažu da je već sada došljaka gotovo podjednako kao i "pravih" Žrnovčana. Kako bilo, svi oni već godinama, pune 24, ne plaćaju vodu! Pa da su samo 100 kuna mjesečno potrošili, a potrošili su, vjerujte, i deset puta više, u sve ove godine uštedejeli su tisuće i tisuće kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close