U Kupi pronađene školjke koje mogu uništiti hidroelektrane

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2015. u 08:42
Foto: dzzp.hr

Istočnoazijska bezupka i krupnorebrasta kotarica školjke su koje su pronašli ronioci karlovačkog Ronilačkog kluba Žabac u rijeci Kupi na području Karlovca i općine Pokupsko.

Istočnoazijska bezupka i krupnorebrasta kotarica školjke su koje su pronašli ronioci karlovačkog Ronilačkog kluba Žabac u rijeci Kupi na području Karlovca i općine Pokupsko, piše Večernji list.

'Ove školjke su u Europu unijeli, pretpostavlja se, akvaristi, vrsta je jako otporna, brzo se razmnožava, a najbrže se širi za velikih poplava i ugrožava lokalne školjkaše. Uočena je prije pet godina prvi put u Dunavu, zatim u Dravi, pa u Savi, a koliko je invanzivna svjedoči podatak da je već nalazimo i u Kupi. Može napraviti veliku materijalnu štetu na infrastrukturnim objektima pod vodom, pogotovo na hidroelektranama, jer se kolonije prihvaćaju za stijenke građevina i razaraju ih', kazala je Petra Kutleša iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Po njihovoj procjeni, u našim je vodotocima oko 50 stranih invazivnih vrsta koje uništavaju cjelokupne ekosustave, pa je njihov pronalazak i pokušaj zaustavljanja širenja jedan od najvećih izazova zaštite prirode u Europi.

Takozvani signalni rak, koji je uočen prije nekoliko godina u Korani kod Karlovca i koji ugrožava domaće vrste, stanište je već proširio nadomak Plitvica.

Komentirajte prvi

New Report

Close