U Krapini predstavljen 4,37 milijardi kuna vrijedan program „Poduzetnički impuls 2015.“

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2015. u 12:34
Foto: http://www.kzz.hr

U srijedu, 25. veljače 2015. godine u Festivalskoj dvorani u Krapini je održana prezentacija Programa poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu pod nazivom „Poduzetnički impuls“, koji je vrijedan 4,37 milijardi kuna.

„Poduzetnički impuls“, koji je namijenjen razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika, najvredniji je od 2012. godine od kad se provodi. Poduzetnički impuls 2015. u najvećoj će se mjeri, ukupno 88 posto, financirati sredstvima iz proračuna Europske unije, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ iz državnog proračuna. Ove godine program se  provodi u tri osnovna programa – "Mikro i malo poduzetništvo i obrt", "Sredstva iz fondova EU" te "Lakši pristup financiranju". "Za mikro i malo poduzetništvo i obrt, odnosno jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti te istraživanje i razvoj, poduzetničko okruženje i promociju, poduzetnicima će na raspolaganju biti gotovo 119 milijuna kuna.

O „Poduzetničkom impulsu“ je govorio zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros, koji je istaknuo da je program usmjeren prema onim poduzetnicima koji svoje poslovanje temelje na inovacijama, na novim tehnologijama, odnosno svima onima koji žele investirati, unaprijediti svoje poslovanje, izvoziti te biti konkurentni i uspješni na tržištu. „Poduzetnički impuls za 2015. godinu najjači je dosad, kad govorimo o količini dostupnih sredstava, koja će omogućiti ostvarivanje ključnih ciljeva, prije svega jačanje uloge malog i srednjeg poduzetništva kao generatora rasta ukupno gospodarstva. Tijekom protekle 3 godine poduzetnici su naučili kako se pripremiti za upravo ovo što im sada slijedi, što je pred nama, a to su sredstva iz fondova EU. što se tiče područja Krapinsko-zagorske županije, od 2012. godine kroz sustave bespovratnih potpora uloženo je preko 154 milijuna kuna te očekujemo da će zagorski poduzetnici i obrtnici i u novom ciklusu nastaviti tako uspješno koristiti bespovratna sredstva“ – rekao je zamjenik ministra Dražen Pros.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je na području Krapinsko-zagorske županije zabilježen rast zaposlenosti od 3,4 posto, što je najviše u cijeloj Hrvatskoj te je dodao da je istovremeno zabilježen i pad nezaposlenosti od 15,3%.  „Za pozitivne rezultate prije svega su zaslužni naši obrtnici i poduzetnici, koji su na vrijeme shvatili da bez ulaganja, razvijanja novih tehnologija i proizvoda i ulaganja u znanje nije moguće opstati na tržištu. Sve to, dijelom je omogućeno upravo zahvaljujući bespovratnim potporama. Poduzetnici s područja Krapinsko-zagorske županije dosad bili najbolji u povlačenju sredstava iz spomenutog programa, i vjerujem da će i u narednom periodu biti najbolji. Ako uzmemo u obzir prognoze da  će  Republika Hrvatska ove godine imati rast BDP-a od 0,2 % nakon 6 godina, to možemo shvatiti kao znak da polako ali sigurno izlazimo iz gospodarske krize i recesije. Doduše treba pričekati tri uzastopna kvartala da bi to bila ozbiljna potvrda tog stanja, no međutim mi s ponosom možemo reći da Krapinsko-zagorska županija već ima potvrdu o pozitivnim gospodarskim kretanjima, jer bilježimo kontinuirani rast već godinu i pol dana“ – rekao je župan Kolar.

U prvom dijelu informativne radionice prezentirani su dostupni natječaji unutar Poduzetničkog impulsa, dok je drugi dio bio namijenjen interakciji poduzetnika i predstavnika Ministarstva. Na pitanja su odgovarali zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros, član uprave Hamag Bicro Goran Becker i Voditeljica Službe za programe potpore, analizu i SIS malog gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta Vlatka Mlakar. Predstavljanju programa Poduzetnički impuls prisustvovali su i predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, saborska zastupnica Dunja Špoljar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, direktorica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar i pročelnik Upravnog odjela KZŽ za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Luka Čuljak. Radionicu je organizirala Zagorska razvojna agencija d.o.o., Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta.

Program „Poduzetnički impuls 2015.“ vrijedan je 4,37 milijardi kuna. Ovogodišnji program namijenjen razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzetnika najvredniji je od 2012. godine od kad se provodi. Poduzetnički impuls 2015. u najvećoj će se mjeri, ukupno 88 posto, financirati sredstvima iz proračuna Europske unije, dok će ostatak sredstava biti raspoloživ iz državnog proračuna. Ove godine program se  provodi u tri osnovna programa – "Mikro i malo poduzetništvo i obrt", "Sredstva iz fondova EU" te "Lakši pristup financiranju". "Za mikro i malo poduzetništvo i obrt, odnosno jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti te istraživanje i razvoj, poduzetničko okruženje i promociju, poduzetnicima će na raspolaganju biti gotovo 119 milijuna kuna.

Drugo programsko područje temelji se na Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Riječ je o sredstvima iz fondova EU ukupne vrijednosti 3,89 milijardi kuna. Tako su poduzetnicima na raspolaganju sredstva namijenjena proizvodnji, turizmu, poduzetničkoj infrastrukturi, informatizaciji proizvoda te povećanju kvalitete proizvoda. Na koncu, kroz program "Lakši pristup financiranju" Ministarstvo poduzetništva i obrta planira uložiti gotovo 370 milijuna kuna, a poduzetnicima i obrtnicima na taj će način biti omogućeni jeftiniji krediti, mikrokrediti i kreditna jamstva", objasnio je Maras napomenuvši kako prvi natječaji za sredstva iz Poduzetničkog impulsa kreću u ožujku. 

Najniža potpora poduzetnicima i obrtnicima unutar programa Poduzetnički impuls je 10 tisuća kuna, a najveća 15 milijuna kuna. Očekuje se  da će biti podijeljeno 1.300 potpora. Poduzetnički impuls namijenjen je povećanju konkurentnosti sektora, povećanju poslovnih aktivnosti istraživanja i razvoja, povećanju investicija, komercijalizaciji inovacija, razvoju malih i srednjih poduzeća temeljenih na znanju te povećanju poduzetničkih znanja kao i prijenosu znanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close