U Koprivnici uspješno završen ciklus festivala malih poduzetnika, obrtnika i OPG-ova

Autor: Hrvoje Šlabek/VL , 05. studeni 2016. u 13:02
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Projekt Moja poduzetna Hrvatska naišao je na široku podršku, pa su se kao partneri uključili ne samo gradovi i županije u kojima je festival gostovao, nego i Hrvatska gospodarska, Obrtnička te Poljoprivredna komora, Hrvatska zajednica županija te brojne velike tvrtke poput Vipneta, Carlsberga Croatia ili PBZ-a.

Pedesetak mikro i malih poduzetnika, obrta i OPG-ova predstavilo se danas u Koprivnici na završnoj manifestaciji iz ciklusa koji su ove godine pod nazivom Moja poduzetna Hrvatska pokrenuli Večernji list, Poslovni dnevnik i 24 sata  s namjerom da ponude prostor za promociju onima što žive od svoje kreativnosti i rada, bore se na tržištu vlastitim poduzetničkim idejama i tako ne stvaraju samo kruh za sebe, nego i popravljaju krvnu sliku nacionalnog gospodarstva.

Mnoga je pozitivna priča ispričana na štandovima u središtu Koprivnice, od proizvođača meda i medičarskih proizvoda, koji se uspijevaju nositi s lošom klimatskom godinom i nelojalnom konkurencijom u velikim trgovačkim lancima, preko proizvođača domaćih čajeva poput obrta Pampa tea, koji je ušao u više od 300 hrvatskih ljekarna, ili jedinstvene proizvodnje tjestenine s koprivom pod okriljem ugostiteljskog obrta Klas, pa do inventivne ekipe iz tvrtke P&Got, koja je svoj brend uporabnih predmeta poput čarapa, kuhinjskih krpa i šalica s motivima s podravskih nošnja pod brendom Etnokaj uspješno lansirala u specijaliziranim dućanima širom zemlje.

– Dosta kasno saznala sam za projekt Moja poduzetna Hrvatska, pa sam prije Koprivnice bila još samo u Zadru. Jako mi se sviđa ovakav vid promocije, od toga doista imamo koristi – rekla nam je Jadranka Piršljin, vlasnica obrta za proizvodnju gumene galanterije iz Čazme, koja je naslijedila očev posao uhodavan više od 30 godina.

– Ovakvi sajmovi izvrsna su prilika ne samo za izravnu prodaju, nego i za promociju naših proizvoda te traženje novih kupaca. To je najjeftiniji oblik naše prezentacije – kazao je Krešimir Krznarić iz koprivničkog obrta za proizvodnju domaćih čajeva Pampa Tea.

Od Dubrovnika, u kojemu je u ožujku startala Moja poduzetna Hrvatska, preko Šibenika, Sv. Ivana Zeline, Velike Gorice, Trilja, Virovitice, Daruvara, Ludbrega, Krapine, Vinkovaca, Labina, Zadra,

Zaprešića, Makarske te sada Koprivnice pokazalo se da Hrvatska itekako ima što pokazati na polju malog poduzetništva, obrtništva i OPG-ova i da je teza kako Hrvati nisu vični ulasku u poduzetničke vode samo zabluda.

Doduše, taj sektor nije imun na probleme – a tu se ističu manjak poticajnih izvora, jeftinih kredita, neuređenost tržišta u pojedinim branšama te porezna presija – ali to nisu stvari koje se ne mogu popraviti, smatraju poduzetnici, među kojima se našao veliki broj mladih i školovanih ljudi prepunih entuzijazma.

Projekt Moja poduzetna Hrvatska naišao je na široku podršku, pa su se kao partneri uključili ne samo gradovi i županije u kojima je festival gostovao, nego i Hrvatska gospodarska, Obrtnička te Poljoprivredna komora, Hrvatska zajednica županija te brojne velike tvrtke poput Vipneta, Carlsberga Croatia ili PBZ-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

..reportaža o Hajdašu i njegovoj obitelji……da li je to uvod u neke promjene u SDP-u..?

New Report

Close