U kojih 70 slučajeva vam više ne treba pečat i zašto ga još uvijek morate imati

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2017. u 11:23
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upotreba pečata, koji je formalno ukinut prije godinu i pol, regulirana je u čak 227 (!) propisa od kojih se većina tek treba promijeniti, a priča o njegovom ukidanju otkriva zašto je Hrvatska sličnija Grčkoj i Turskoj nego Estoniji.

A gdje je pečat? Tko ga ima neka ga spremi u ladicu!; Vlada ukida pečat, uvodi se elektroničko osnivanje firmi; Vlada je danas donijela i jednu fantastičnu odluku; pečat je mrtav, a firma se može otvoriti na internetu!

Ovo su tipični naslovi u medijima koji su pratili najave vlada o ukidanju pečata. Prvi je iz svibnja 2016., kada je ukidanje pečata kao gotovu stvar najavila vlada Tihomira Oreškovića, a preostala dva iz siječnja ove godine, kada je kao jednu o važnih mjera rasterećenja gospodarstva, vlada Andreja Plenkovića ponovo “ukinula” pečat.

Danas možemo samo napisati: Čuvajte pečat! On još uvijek nije posve uklonjen iz upotrebe, a kada će biti, teško je reći. To ovisi o agilnosti naše administracije, a kada je ona u pitanju, nezahvalno je prognozirati. Upotreba pečata regulirana je, naime, u čak 227 (!) propisa, a od početka godine uklonjena je iz tek njih 70-ak, piše portal Novac za sve.

Više od dvije trećine propisa, pravilnika i akata tek treba promijeniti, a u kojim se sve poslovima i administrativnim procedurama više ne traži pečat možete vidjeti ovdje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa kod nas je pravilo da se donese zakon, koji će se naknadno regulirati nekakvim propisom ministarstva..

Onda tog propisa iz ministarstva nema par mjeseci (ali se u međuvremenu inspektori sjate u kontrolu).
Kako nema propisa, inspektori tumače zakon kako oni smatraju da bi to trebalo biti, pa se dogodi da u ponedjeljak radite na jedan način, u srijedu sasvim drugačije, pa platite kaznu, pa idući tjedan ponovno radite na način koji ste radili u ponedjeljak…

Ukratko, da je Republika Hrvatska kojim slučajem poduzeće, propalo bi odavno, jer nitko normalan ne bi poslovao sa njom.

Kod nas zakoni vrijede samo u posebnim slučajevima! Prkosimo inteligenciji, zdravom razumu i pravdi! Još nas samo gravitacija obvezuje!

Koja budalastina. Ako se zakon donese da zakon ne vrijedi dok se ne donese milijun malih ‘propisa’ koji specificiraju zakon. Koji smijeh i budalastina.
Valjda ako se zakon donese onda zakon vrijedi odmah i svaki propis koji je protivan zakonu vise ne vrijedi.

New Report

Close