U KB Dubrava predstavljen projekt primjene robota u neurokirurgiji

Autor: Andreja Šantek , 17. srpanj 2013. u 14:07
Javnosti je po prvi put predstavljeno kliničko ispitivanja robotske primjene u neurokirurgiji u realnom okruženju operacijske sale. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U Kliničkoj bolnici Dubrava danas je predstavljen projekt primjene robota u neurokirurgiji, Ronna.

U Kliničkoj bolnici Dubrava danas je predstavljen projekt primjene robota u neurokirurgiji, Ronna. Riječ je o znanstveno-istraživačkom projektu koji provodi zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) uz financijsku potporu hrvatske Poslovno-inovacijske agencije (BICRO).

Projekt je vrijedan oko tri milijuna kuna i trenutno je u fazi pretkliničkih ispitivanja koji zajednički provode Hrvatski institut za istraživanje mozga i KB Dubrava u kojoj se izvode ispitivanja u realnim operativnim uvjetima na modelima kako bi se utvrdila pouzdanost tehnologije i robotske interakcije s kirurgom. Projekt će obuhvatit i probe realnh postupaka na biološkim materijalima i bušenje kosti lubanje te uvođenje elektroda što su upravo danas u bolnici Dubrava u operacijskoj sali demonstrirali predlagači projekta Bojan Jerbić i Gojko Nikolić sa FSB-a te Darko Chudy iz KB Dubrava dok su mnogobrojni predstavnici znanstvene i stručne zajednice zahvat pratili putem videolinka. Ukoliko ispitivanja pokažu dobre rezultate, robotski sustav uskoro bi se mogao početi primjenjivati u različitim neurokirurškim operacijama poput sterotaktičkih zahvata gdje je nužna velika točnost, operacijama neurotraume, operacijama tumora mozga i mozgovnih ovojnica, u operacijama na kralježnici kao i rekonstruktivnim operacijama čeljusti i lica zbog mogućnosti točnog prepoznavanja odnosa anatomskih struktura u prostoru.

Iako u svijetu daljinski navođeni (teleoperatorski) roboti već obavljaju kirurške operacije, ovdje je riječ o razvoju aplikacije i alata koji bi omogućili strojevima da samostalno obavljaju određene pomoćne zahvate, pri čemu bi kirurg u konačnici bio onaj koji izvodi zadnji korak. Projekt ima za cilj razviti inteligentne upravljačke algoritme, softvere za vizijske sustave, alate i naprave potrebne za izvođenje tih kirurških zahvata. Suvremeni roboti opremljeni su brojnim senzorima i kamerama te mogu djelovati u ljudskoj okolini bez opasnosti da nekoga ozljede. Uz to, precizno navođeni vizijskim sustavom roboti mogu osigurati preciznije izvođenje zahvata bez zamora ili drhtanja ruku što u konačnici rezultira kvalitetnijim operativnim zahvatom i manjom traumom za pacijenta i bržim oporavkom pa time u konačnici smanjuje i troškove liječenja. Na predstavljanju projekta bili su i ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović koji je naglasio da ga ovakvi projekti zanimaju i na znanstvenoj i na stručnoj razini, ali i kao ministra u Vladi koja želi da Hrvatska bude konkurentno društvo unutar Europske unije utemeljeno na inovaciji, znanju i poduzetništvu. Ministar Jovanović dodao je da će EU vrlo snažno podupirati projekte u tri područja, klimatske promjene, zelena energija i zdravo starenje, te je pohvalio projekt domaćih autora koji ide u tom smjeru.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close