Kao regije s najkvalitetnijim kampovima i za ovu su se godinu potvrdile Istra, Kvarner i Zadar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2014. u 10:17
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Kao regije s najkvalitetnijim kampovima i za ovu su se godinu potvrdile Istra, Kvarner i Zadar, dok je po ADAC-u najlošija prosječna kvaliteta kampova na dubrovačkom području i na kontinentu.

U najvažnijem međunarodnom kamping vodiču, onom njemačkog auto kluba ADAC, za ovu godinu među više od pet tisuća kampova našlo se i 109 hrvatskih kampova ili dva više nego lani, od kojih je pet vrhunskih, a 17 označeno simbolom koji ukazuje na vidljivo povećanje kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prošlu godinu.

Prenoseći podatke o hrvatskim kampovima iz ovogodišnjeg ADAC-ovog vodiča, iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH) ističu važnost njemačkog tržišta za hrvatski kamping, u kojemu su prošle godine najviše noćenja, 5,4 milijuna ili 33 posto od ukupnog broja, ostvarili upravo Nijemci, koji itekako 'slušaju' ono što objavi ADAC.

Uz Njemačku, važnim tržištem iz KUH-a označavaju i Nizozemsku, čiji su kampisti lani u hrvatskim kampovima ostvarili 1,7 milijuna noćenja čime su potvrdili treće mjesto u kampovima, iza drugih Slovenaca s 2,8 milijuna noćenja.

S obzirom na takvu, već tradicionalnu strukturu noćenja, te da su za ovu godinu u ocjenjivanju europskih kampova 'snage ujedinili' ADAC i također utjecajni nizozemski kraljevski auto klub ANWB, iz KUH-a ističu da su ove godine ocjene hrvatskim kampovima možda i važnije nego do sada.

Slijedom zajedničkog ocjenjivanja ADAC i ANWB su na nedavno održanom sajmu turizma u Stuttgartu dodijelili i priznanja vrhunskim europskim kampovima "ADAC/ANWB BestCamping 2014", koje je ove godine među 139 kampova dobilo i pet hrvatskih kampova ili jedan više nego prošle godine. Tako se kamp Krk pridružio odabranom društvu koje već godinama dobiva takva priznanja, kampovima Zatonu (Zadar), Parku Umag (Umag), Lanterni (Poreč) i Valalti (Rovinj).

Od ostalih hrvatskih kampova koji se nalaze u ovogodišnjem vodiču ADAC-a, iz KUH-a izdvajaju spomenutih 17 koji su se poboljšali u odnosu na lani, od kojih je četiri u Istri (Mareda, Sirena, Lanterna i Marina), devet na Kvarneru (Bijar, Baldarin, Čikat, Slamni, Krk, Zablaće, San Marino, Padova III i Klenovica) i četiri u Dalmaciji (Straško, Kozarica, Paklenica i Solaris).

Uz to, 28 kampova u tom vodiču nosi oznaku 'kampa s posebnom ponudom za nautičare', 23 kampa je označeno kao 'kamp s posebnom ponudom za kampere(vozila)', 13 ih je 'kamp s posebnom ponudom u pred i posezoni', 11 kao 'kamp s posebno atraktivnom ponudom za obitelji s djecom', šest je dobilo posebnu oznaku 'zeleni list' za ekološki orijentirano vođenje kampa, osam je označeno kao 'kamp za ljubitelje jahanja', pet kao 'kamp sa sveobuhvatnom wellness ili lječilišnom ponudom', a jedan kamp kao 'kamp za kajakaše i kanuiste'.

Oznaku 'iznadprosječno lijepa lokacija kampa' ima tri kampa, a sedam ih nosi oznaku 'iznadprosječno mirno danonoćno okruženje kampa'.

Kao regije s najkvalitetnijim kampovima i za ovu su se godinu potvrdile Istra, Kvarner i Zadar, dok je po ADAC-u najlošija prosječna kvaliteta kampova na dubrovačkom području i na kontinentu.

Direktor KUH-ovog ureda Adriano Palman zaključno ističe i da je među komentarima u vodiču ADAC-a za 2014. za hrvatske kampove uglavnom sve isto kao i prošlih godina, uz jednu negativnu nadopunu da su za Hrvatsku sve učestalija upozorenja čitatelja na krađe u određenim kampovima, pri čemu se otuđuju primjerice sportski artikli poput brdskih i električnih bicikala, daski za jedrenje, vanbrodskih motora, itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close