U jednom danu izbrisano čak dvije milijarde kuna

Autor: Tin Bašić, VLM , 08. kolovoz 2011. u 22:00

Scenarij kojeg su se akteri domaćeg tržišta kapitala pribojavali nažalost se ipak dogodio. Domaće tržište dionica jučer je potonulo, te su u jednom danu izbrisane milijarde kuna vrijednosti dionica. Samo na Službenom tržištu, gdje kotira 20 dionica, tržišna kapitalizacija pala je nešto više od dvije milijarde kuna, na 72,5 milijardi.

Siloviti udar prodavatelja toliko je srušio dionički indeks Zagrebačke burze Crobex da je sav rast u ovoj godini nestao u jednom jedinom danu. Indeks je u ponedjeljak pao čak 4,57 posto, što je najveći dnevni gubitak od početka lipnja 2009. godine. Posljednja vrijednost bila mu je 2033,85 bodova, što je ekvivalent razini iz prosinca, netom prije “efekta Ine”. “Ovo se rijetko viđa”, komentar je jednog brokera. Upozorava kako se u posljednje vrijeme stvorilo izrazito negativno ozračje, ne samo u svijetu, nego i u Hrvatskoj, što je ulagačima bilo dovoljno za odluku – prodaj sve. “Tržišni principi u potpunosti su zaboravljeni i zanemareni. Klijenti samo zovu i prodaju. Ono malo stranaca što je ostalo u hrvatskim dionicama, u potpunosti je izašlo. Zavladala je panika”, kaže naš sugovornik.

Indeks Crobex tijekom ponedjeljka nije prestao tonuti. Već ujutro je nakon pola sata bio u minusu više od četiri posto. Pritisak ulagača na prodajnoj strani bio je toliko jak da je već nakon 40 minuta bilo 20 milijuna kuna. “Crobex pada kao posljedica nesigurnosti i pada povjerenja investitora u nastavak gospodarskog oporavka u svijetu. Ako će svijet u novu rece-siju, neminovno je da će i u Hrvatskoj dodatno oslabiti gospodarska aktivnost. Na odgovor na pitanje hoće li se nastaviti rasprodaja dionica iz sastava Crobexa ponajviše će utjecati kretanja sa svjetskih burzi, koje trenutno anticipira ponovni ulazak u recesiju najveće svjetske ekonomije, SAD-a”, kazao nam je investicijski savjetnik koji je htio ostati anoniman. Ističe kako će investitori s posebnom pažnjom pratiti koje će daljnje mje re fiskalne i monetarne politike poduzeti države, te pratiti makroekonomske indikatore koji će potvrditi ili odbaciti hipotezu o novoj recesiji.

Gotovo sve perjanice domaćeg tržišta u ponedjeljak su se vratile na razine za koje su mnogi smatrali da su odavno zaboravljene. Najlikvidnija dionica tržišta, ona HT-a, stropoštala se nevjerojatnih sedam posto, što je najveći dnevni pad od početka svibnja. Panika u ponedjeljak istopila je vrijednosti HT-a i poslala na razinu na kojoj se trgovalo u rujnu 2009. godine. Promet tom dionicom bio je 14,3 milijuna kuna. Atlantic pao na 635 kuna Snažan udar pogodio je i dionicu Atlantic grupe koja je potonula na 635 kuna. To je inače cijena po kojoj su ulagači kupovali tu dionicu prije gotovo dvije godine.

Najveći pad cijene na trenutno najvišoj kotaciji Zagrebačke burze (Službeno tržište) imala je dionica Magme. Cijena joj je potonula 18,9 posto i jedna dionica Magme sada vrijedi 5,07 kuna. Dvoznamenkasti pad pretrpila je i dionica Genere (-17,04%), dok je vrijednosnica Instituta IGH potonula 11,1 posto, na 1245 kuna. Jedni od rijetkih koji mogu biti zadovoljni su ulagači koji kupuju povlaštenu dionicu Adrisa. Porasla je 0,65 posto, na 235 kuna, uz 4,2 milijuna kuna prometa. Dionica Lure, pak, porasla je 0,37 posto, na 672 kune.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ovako dragi moji ,ako na svjetskim burzama se ne odrzi ono stanje poslije 9 march 2009,e to je to onda ,nadam se da ce se crta odrzati!!!

Jučer je tržišna kapitalizacija HR-tvrtki pala za dvije milijade kuna, kada tome pridodamo još milijardu i sto milijuna kuna koliko je porasto dug građana i tvrtki koje imaju kredite u švicarcima zbog rasta tečaja CHF za 11 lipa sa 6,74 na 6,85 to je samo dnevna šteta od globalne financijske krize, kolika bi mogla biti ukupna teško je i zamisliti.

New Report

Close