U Imotskom će osvanuti spomenik Mercedesu

Autor: VLM , 20. svibanj 2019. u 15:38
Arhivska fotografija: Ivo Čagalj / Pixsell

Spomenik će biti vjerna kamena replika Mercedesa 115 u naravnoj veličini, modela iz 70-ih godina prošlog stoljeća, upravo onakvog u kakvim su se Imoćani vraćali kućama s rada u Njemačkoj.

Kamen temeljac za spomenik Mercedesu u Imotskom je postavljen. Velika fešta Mercedesa održana je po gradskim ulicama po kojim je prodefiliralo 68 skupocjenih i očuvanih vremešnih limenih ljepotana, a uveličali su je gosti iz oldtimer kluba Mercedes iz Stuttgarta koji su se dovezli u svojim automobilima.

– Jedan od upravitelja dovezao se u Mercedesu 300 SL iz 1964. godine. Na licu mjesta ga je mogao prodati za 2,5 milijuna eura, ali odbio je – priča Ivan Topić-Nota, predsjednik Old timer kluba Imotski.

Osim njemačkih i hrvatskih Mercedesa, na imotskim su ulicama bili parkirani oni bosansko-hercegovačkih, slovenskih i austrijskih registarskih pločica.

Spomenik voljenom autu Imoćani dižu kao trajnu uspomenu na dane kada su njihovi djedovi i očevi odlazili na 'arbajt' u Njemačku i vraćali se u Mercedesima što je bio statusni simbol uspjeha u dalekom svijetu. Spomenik će biti vjerna kamena replika Mercedesa 115 u naravnoj veličini, modela iz 70-ih godina prošlog stoljeća, upravo onakvog u kakvim su se Imoćani vraćali kućama s rada u Njemačkoj. Bit će izrađen po nacrtu Dinka Kovačića, a isklesat će ga umjetnik i klesar Mislav Rebić.

– Podižemo spomenik u tvrdom imotskom kamenu, prvo čvrstoći imotskog čovjeka i njegovoj opstojnosti na ovoj hrvatskoj grudi, a zatim i najboljem automobilu na svijetu koji Imoćani i najviše cijene – ističe Nota.

Kamen temeljac za prvi spomenik Mercedesu blagoslovio je i položio don Ivan Turić, počasni predsjednik Časnog suda Oldtimer kluba Imotski, vlasnik old timera i velike zbirke umjetnina kroz koju je proveo goste iz Njemačke. Svečano otkrivanje spomenika planirano je za 100 dana. U Imotski tada dolazi i izaslanstvo iz stuttgartske tvornice Mercedesa, najavljuje Ivan Topić-Nota.

– U dogovoru smo s upravom Mercedesa koja podupire osnivanje tvornice dijelova za Mercedes u Imotskom, kao i obrazovanju kadrova, odnosno naše djece koja se neće školovati da bi radili na zapadu, već će imati priliku ostati i raditi u Mercedesu, u Imotskom – najavljuje Ivan Topić – Nota.

Komentirajte prvi

New Report

Close