U igri za novi plinski ugovor E.ON, ENI i Gazprom

Istodobno traju pregovori Vlade i Mola o uvjetima pod kojima će Ina upravljati plinskim biznisom

Jučer je zaključen pozivni natječaj Prirodnog plina za kupnju plina za Hrvatsku u idućem razdoblju. Premda u Ini ne žele komentirati natječajnu proceduru koja je u tijeku, neslužbeno se doznaje da su na natječaj pozvane tri kompanije – ruski Gazprom, mađarska podružnica njemačkog E.ON-a i talijanski ENI, te da su sa svim kompanijama u proteklom razdoblju odrađeni “informativni” razgovori o elementima ponude kako bi natječajna dokumentacija bila što iscrpnija.

Posjetili i Moskvu
To je, primjerice, bio i glavni razlog zbog kojeg je Davorka Tancer, direktorica tvrtke Prirodni plin, ovog tjedna boravila u Moskvi. Upravo zato što je riječ o komercijalnom poslu, ugovor o isporuci novih količina plina za Hrvatsku ne podliježe javnom natječaju niti tvrtka Prirodni plin ima obvezu izvještavati javnost o fazama postupka. Raspisan je tek natječaj jer 31. prosinca istječe petogodišnji ugovor o isporukama plina Hrvatskoj koji je Ina imala s ruskim Gazpromom, a Ina je (Prirodni plin) prvi put odlučila pregovarati o ugovoru o novim isporukama nakon natječaja na kojem će za dobavljača biti izabrana kompanija koja ponudi najbolje uvjete. Istodobno s tim pregovorima odvijaju se i pregovori predstavnika Vlade i Mola o uvjetima pod kojima će ubuduće Ina upravljati plinskim biznisom jer je država odustala od preuzimanja tvrtke Prirodni plin.

Plin poskupljuje
Kako se neslužbeno doznaje, novi će se ugovor ponovno potpisati na godinu dana, a Ina će imati pravo podizati cijene plina, ali će ritam i visinu država kontrolirati kroz mogućnost povećanja rudne rente. Prvo poskupljenje plina za tarifne kupce realno je očekivati iza Nove godine jer se, između ostalog, na pregovorima pokušava dogovoriti formula prema kojoj bi plin za socijalne kategorije subvencionirala država. Prema ministru Šukeru, to će se raditi uz pomoć OIB-a, a prema neslužbenim izvorima, razgovara se o kopiji modela subvencionirane struje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!