U Hrvatsku dolazi festival koji Miamiju godišnje donese oko 80 milijuna dolara prihoda

Autor: Marija Crnjak , 28. studeni 2012. u 14:00
Nastup Victorije Hesketh na Ultra Music Festivalu in Miamiju 2010. (Epa)

U idućih pet godina Hrvatska će biti jedini i ekskluzivni europski domaćin Ultra Music Festivala.

U idućih pet godina Hrvatska će biti jedini i ekskluzivni europski domaćin Ultra Music Festivala, najvećeg svjetskog festivala elektronske glazbe koji je pokrenut prije 14 godina u Miamiju.

Ultra Music Festival će se po prvi put u Europi održati u Splitu 12. i 13. srpnja te na Hvaru 14. srpnja iduće godine i očekuje se da će ga posjetiti oko 60 tisuća ljudi. Ugovor o održavanju festivala u Hrvatskoj u idućih pet godina danas su na konferenciji za novinare u zagrebačkom Hypo centru potpisali Russel Faibisch, vlasnik tvrtke Ultra Enterprises koja je glavni organizator festivala, te Joe Bašić, direktor tvrtke Adria MM koja potpisuje organizaciju festivala u Hrvatskoj. Kako su istaknuli organizatori, vlasnici tvrtke Ultra Enterprises odabrali su Hrvatsku i Split između 16 europskih zemalja koje su ušle u konkurenciju, čime festival postaje ekskluzivno, jedino događanje ovih organizatora u Europi. Inače, Ultra Worlwide u Hrvatskoj je već prisutan sa svojim festivalom Umagination u Umagu.

"Razmatrali su Hrvatsku nekoliko godina i nakon duge potrage otkrili smo Hrvatsku i zaljubili se u lokaciju. Uzevši u obzir razvijanu scenu u Hrvatskoj i iznimnu reputaciju Hvara i Splita kao vrhunskih turističkih destinacija, odluka da Ultra Music Festival dovedemo baš u Hrvatsku bila je laka", kazao je Faibisch koji očekuje oko 80 posto gostiju iz inozemstva.

Adam Russakoff, direktor poslovnih pitanja tvrtke Ultra Worldwide istaknuo je kako je nedavni porast glazbenog turizma u regiji, u kombinaciji s očekivanim ulaskom Hrvatske u EU idućeg ljeta, dobra kombinacija razloga za odluku da se Festival smjesti u Hrvatsku. Joe Bašić smatra da je njegov partner prepoznao dosadašnji rad i kapacitete tvrtke Adria MM pred kojom je ogroman posao, s obzirom na razmjere festivala koji će za svoju splitsku lokaciju odabrati stadion Poljud. Bašić otkriva da će se u pet godina kroz Ultra Music Festival u Hrvatskoj uložiti više od 100 milijuna kuna.

"Visoki troškovi predviđeni su dijelom zbog do sad neviđene opreme koju ćemo morati dopremiti iz čitave Europe. Prije izbora lokacije napravili smo istraživanje o kapacitetima te utvrdili da se radi o regiji s dobrom avio i cestovnom vezom, jako velikim brojem kapaciteta u privatnom smještaju koji će naši gosti najviše koristiti. Već smo rezervirali oko 1800 kreveta u hotelskom smještaju za potrebe izvođača i svih koji će biti u organizaciji. S obzirom da se radi o dugoročnom projektu, vjerujem da će i taj Festival potaknuti dodatne investicije u kapacitete i dodatne sadržaje na lokaciji. Ultra Miamiju godišnje donese oko 80 milijuna dolara prihoda, a putem interneta događaj prati oko 40 milijuna ljudi. Ako mi privučemo desetinu od tog broja, bit ćemo više nego zadovoljni", kazao je Bašić.

Projekt podržava i Ministarstvo turizma te ministar Veljko Ostojić koji je danas i sam obećao posjetiti Ultra Festival.

"Ovo je jedan od događaja koji će mijenjati stereotipe o hrvatskom turizmu kao suncu i moru, i pridonijeti da se on doživljava kao turizam doživljaja, atrakcija i emocija. Siguran sam da će nas dobar dio gostiju koji u Hrvatsku dođu na Ultra Music Festival opet posjetiti", istaknuo je Ostojić.

Komentirajte prvi

New Report

Close