U Hrvatskoj zabilježeni prvi slučajevi gripe

Autor: Poslovni.hr , 21. prosinac 2010. u 22:00

I dalje se preporučuje cijepljenje zdravstvenim djelatnicima, starijim osobama i kroničnim bolesnicima

Stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dokazali su virus gripe A/H1N1, pandemijski soj, u uzorcima brisa ždrijela uzetim od tri osobe. U sva tri slučaja radi se o odraslim osobama (dvije osobe iz Zagreba, jedna iz Zagorja), koje su imale uobičajenu kliničku sliku gripe i kojima su također bolesni ukućani. Temeljem tih podataka u HZJZ-u kažu kako je započela sezona gripe u Hrvatskoj.

No, broj uzoraka za pretragu na virus gripe je za sada nizak i nema dojava o većem grupiranju oboljelih od gripe. Također nema niti informacija o porastu prijava gripe u susjednim zemljama.U Europi, prema informacijama EuroFlu mreže za praćenje gripe, rastu brojevi prijava gripe u Ruskoj Federaciji, Velikoj Britaniji, Belgiji, Finskoj i Estoniji. Dominantan virus gripe u Velikoj Britaniji je H1N1, koji je u 2009. godini uzrokovao pandemiju. S obzirom da se virus nije antigeno promijenio u odnosu na prošlu godinu, očekuje se da ovogodišnje sezonsko cjepivo protiv gripe štiti od bolesti uzrokovane tim virusom, te od sojeva virusa gripe A/H3N2 i virusa gripe B, koji se također očekuju ove zime. S obzirom da je dokazana infekcija virusom gripe kod oboljelih, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i kliničari trebaju u diferencijalnoj dijagnostici bolesnika s povišenom tjelesnom temperaturom misliti na gripu, te ne treba oklijevati s uvođenjem inhibitora neuraminidaze u terapiju osobama s povećanim rizikom od komplikacija i osobama s teškom kliničkom slikom odnosno ne treba čekati laboratorijsku potvrdu i ne preporučuje se donositi odluku o uvođenju terapije na temelju brzih testova zbog njihove niske osjetljivosti na virus gripe A/H1N1pnd.

U HZJZ-u ističu kako se i dalje preporuča cijepljenje protiv gripe, a pogotovo se trebaju cijepiti osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe kao što su starije osobe i kronični bolesnici za koje je cijepljenje besplatno kod izabranih liječnika i u zavodima za javno zdravstvo. Vezano uz vijest prenesenu u novinama o umrlima od gripe A/H1N1pnd u Velikoj Britaniji, prema kojoj je dio umrlih bio cijepljen protiv gripe, u HZJZ-u ističu kako se radi o netočno prenesenoj informaciji. U originalnoj informaciji koja je dostupna na web stranici Health Protection Agency, navodi se kako je od deset osoba koje su umrle, kod pet osoba poznata informacija o cjepnom statusu te da niti jedna od tih osoba nije cijepljena protiv sezonske gripe u sezoni 2010/2011, niti monovalentnim cjepivom protiv pandemijske gripe u 2009. godini.
(hzjz.hr)

Komentirajte prvi

New Report

Close