U Hrvatskoj visok rizik od izbijanja socijalnih nemira

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2013. u 22:00
Za procjenu rizika najvažnija je gospodarska situacija/M. M./PIXSELL

Britanski The Economist u skupini posebno ranjivih država iduće godine izdvaja one na Balkanu.

Hrvatska je među zemljama u kojima se predviđa visoki rizik od društvenih nemira 2014. godine, objavio je jučer The Economist u svom istraživanju provedenom u 150 zemalja svijeta.

Procjenu rizika od društvenih nemira izrađuje The Economist Intelligence Unit (EIU). Procjene ovise o nekoliko čimbenika, od kojih je najvažnija trenutna gospodarska situacija, a promatra se i stabilnost institucija i aktualne vlasti. Prema procjeni, 65 zemalja, odnosno 42 posto od 150 promatranih država, imat će visok ili vrlo visok rizik od izbijanja društvenih nemira 2014. godine. Posebice ranjivi će biti Bliski istok i Sjeverna Afrika te južna Europa i Balkan. U skupini visokog rizika zajedno s Hrvatskom su također Španjolska, Portugal, Bugarska, Rumunjska, Cipar, Makedonija, Albanija, Bjelorusija, Moldavija, Brazil, Turska, Ukrajina, Jordan, Maroko, Burkina Faso, Kambodža, Kamerun, Haiti, Iran. Kako navodi EIU, u posljednjih 12 mjeseci izbili su prosvjedi u Ukrajini, Bugarskoj, Brazilu, Argentini, Meksiku, Tunisu, Egiptu i Turskoj. Čak su i Japan i Singapur zabilježili ulične prosvjede.

Socijalna nejednakost i političko nezadovoljstvo naveli su građane na okupljanja, a u vrijeme pametnih telefona lakše je nego ikad koordinirati prosvjede. "Pad prihoda i visoku nezaposlenost ne prate uvijek nemiri. Samo kada ekonomske probleme prate drugi elementi ranjivosti postoji visoki rizik od nestabilnosti", rekao je Laza Kekić iz EIU-a. Dodao je da takvi čimbenici uključuju nejednakost u prihodima, nisku razinu socijalne zaštite, etničke napetosti i povijest nemira. "U posljednje vrijeme izgleda da je u izazivanju nemira posebice važan pad povjerenja u vlasti i institucije: kriza demokracije", istaknuo je. Među zemljama s najvećim rizikom od društvenih nemira sljedeće godine su BiH, Grčka, Egipat, Libija, Sirija, Irak, Venezuela, Libanon, Sudan, Argentina i Bolivija.

Komentirajte prvi

New Report

Close