U Hrvatskoj trenutno živi 11 osoba koji imaju imovinu veću od 100 milijuna dolara

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Prošle godine naša je zemlja dobila 500 novih milijunaša.

U Hrvatskoj trenutno živi 120 supermilijunaša "teških" više od 30 milijuna dolara, među njima 11 ih ima neto imovinu veću od 100 milijuna dolara, a milijardera još nema.

To se navodi u novom izvješću londonske konzultantske kuće "Knight Frank", što znači da je broj supermilijunaša u Hrvatskoj u prošlom desetljeću porastao za 33 posto iako je hrvatsko gospodarstvo u međuvremenu oslabjelo, a bruto domaći proizvod za nekoliko je postotaka niži nego prije 10 godina, piše Jutarnji list.

Broj bogatih ljudi u Hrvatskoj neprekidno raste (u zadnje četiri godine oko pet posto), a usporedo se povećavaju imovinske i socijalne nejednakosti. Prošle godine naša je zemlja dobila 500 novih milijunaša.

Informacije o rastu broja bogatih i o nejednakostima u Hrvatskoj dolaze uglavnom iz inozemstva, a domaće institucije i političari za tu temu nisu previše zainteresirani. Prema nedavnom "Tranzicijskom izvješću" Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), samo je 40 posto stanovništva Hrvatske u posljednjih 27 godina popravilo svoje dohotke u usporedbi s prosjekom najrazvijenijih zemalja. Oko 60 posto stanovnika doživjelo je pogoršanje životnog standarda u odnosu na razvijene, pri čemu 12 posto građana Hrvatske živi lošije nego 1989. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve