U Hrvatskoj stručnjak ima plaću kao obični radnik u Njemačkoj

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kakva ekonomija, takve i plaće, a brojke pokazuju koliko Hrvatska zaostaje i za tranzicijskim, ne samo razvijenim zemljama EU.

Europski statistički ured Eurostat navodi da je prosječna bruto satnica u Hrvatskoj preklani bila deset eura (iz tog podatka isključen je javni sektor), ali on uključuje sva javna davanja vezana uz plaću (porezi i doprinosi, naknade za prijevoz i tsl). Slovačka satnica bila je 10,7 eura, Češka 10,3 eura i obje su nas te zemlje 2016. godine pretekle po plaćama.

Kako piše Večernji list, cijena sata rada unutar EU kreće se od 4,4 eura u Rumunjskoj do 43,4 eura u Danskoj. Njemačka je bruto satnica 33,4 eura, Slovenska 16, Grčka 13,9 eura, a iza Hrvatske su po bruto plaćama još Bugarska, Letonija, Litva, Poljska i Rumunjska. Po pojedinim su zanimanjima razlike u plaćama još izraženije, primjerice njemačka cijena sata rata u jednostavnim zanimanjima je 10,38 eura, a hrvatska 3,75 eura. Rukovoditelji u Hrvatskoj rade za 13,3 eura po satu, u Sloveniji za 20, a Njemačkoj za 46 eura.

Znanstvenici, inženjeri i stručnjaci plaćeni su u Njemačkoj 30 eura po satu, a u Hrvatskoj devet pa proizlazi da se u Hrvatskoj može angažirati stručnjaka za plaću nekog jednostavnog zanimanja u Njemačkoj.

Komentari (2)
 • Kirin
  Kirin 22:01 15.1.2018.

  ..ali zato političari imaju plaće i beneficije kao Njemci! A rade samo štetu…

 • malimllr
  malimllr 17:22 15.1.2018.

  uhljebi nam sve pojedoše, lopovi pokradoše, a sudovi oslobodiše
  Nimačka ima 600 zastupnika na 80mil. stanovnika, mi imamo 151 na 4mil. + sve ostale popratne službe, agencije, tajništva, uredi, ma uhljebana na n-tu

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!