U Hrvatskoj se na zdravstvo troši 18 posto državnog proračuna

Autor: Agencija VLM , 14. listopad 2012. u 15:13
Rajko Ostojić (PXL)

Rezultat je sve veći disbalans rasta BDP-a i troškova zdravstva koji generira neodrživost financiranja.

Trodnevna konferencija Inovativna zdravstvena inicijativa koja je započela u petak završena je u nedjelju u Rovinju. Više od 600 sudionika iz cijele Europe raspravljalo je o viziji ekonomike zdravstva, upravljanju demografskim šokom, učinkovitosti zdravstvenih sustava i održivosti financiranja. A svoje viđenje budućnosti sustva sudionicima su predstavili ministar rada Mirando Mrisić i ministar zdravlja Rajko Ostojić. 

– U Hrvatskoj se na zdravstvo troši 18 posto državnog proračuna, a zdravstvo se financira s 85 posto javnog novca – rečeno je na konferenciji. Troškovi u zdravstvu godišnje rastu po stopi od 8 posto i uvjetovani su starenjem populacije, primjenom modernih tehnologija i očekivanjem stanovništva. Istodobno se bilježi pad, u najboljem slučaju blagi rast BDP-a, koji u svakom slučaju ne prati rast troškova zdravstvene skrbi.

– Rezultat je sve veći disbalans rasta BDP-a i troškova zdravstva koji generira neodrživost financiranja, a posljedično dovodi i do sve većih dugova i sve duljih rokova plaćanja – naglasio je ministar zdravlja R. Ostojić. Dodao je i da su za uspostavu održivih zdravstvenih sustava s kvalitetnom i dostupnom zdravstvenom skrbi potrebne ne samo inovacije u terapiji već i inovativna rješenja u organizacijskom ustroju i načinu pružanja zdravstvene skrbi koja će omogućiti osiguranje maksimalne vrijednosti.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pitajte malo Sakomana, kako privatni posao odrađuje u javnoj bolnici, i sprema državni novac u đep.

Manje krast!

New Report

Close