U Hrvatskoj raste broj dostava paketa što je usko povezano s e-trgovinom

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2018. u 12:43
Foto: Getty Images

Broj davatelja poštanskih usluga nije se mijenjao.

Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj i u drugom tromjesečju su nastavljeni pozitivni trendovi iz prethodnih razdoblja. Segment usluga dostave paketa veći je za 6 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2018., odnosno 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći utjecaj na rast paketskih usluga imao je rast „ekspresnih“ paketa, odnosno usluga koje u sebi sadrže neku od dodanih vrijednosti i najvećim su dijelom povezane sa e-trgovinom. Takvih je paketa 8 posto više nego u prethodnom tromjesečju. Rastom broja paketa povećao se i udjel paketa na ukupnom poštanskom tržištu tako da paketi trenutno zauzimaju 6,6 posto poštanskog tržišta.

Ukupan prihod poštanskog tržišta također raste iako je ukupan broj usluga u odnosu na prethodno tromjesečje manji za oko 2 posto. U drugom tromjesečju 2018. ostvareno je oko 2 posto više prihoda u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno 6 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a što je rezultat spomenutog rasta paketa i usluga s dodanom vrijednosti. Na tržištu poštanskih usluga i u budućem se razdoblju očekuje nastavak takvih kretanja s obzirom na očekivani rast e-trgovine kao generatora poštanskih usluga.

Broj davatelja poštanskih usluga nije se mijenjao. Krajem drugog tromjesečja, na poštanskom tržištu RH, usluge je pružalo 23 davatelja poštanskih usluga, među kojima je HP-Hrvatska pošta d.d. najveći davatelj s udjelom od oko 85 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close