U Hrvatskoj otvorena jubilarna 100-ta punionica za električna vozila

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2016. u 13:18
Foto: Thinkstock

Projekt sufinanciraju Zagrebačka županija, gradovi i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Svetom Ivanu Zelini u petak je otvorena prva punionica za električna vozila, ujedno stota takva punionica u Hrvatskoj, izvijestili su iz Grada Svetog Ivana Zeline.

Mreža električnih punionica Zagrebačke županije sastoji se sada od 13 punionica instaliranih u devet gradova. Po jedna je instalirana u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Ivanić Gradu, Svetoj Nedjelji, Vrbovcu, Zaprešiću, Samoboru i Jastrebarskom, a u Velikoj Gorici ih je pet. Mreža je povezana s nacionalnom mrežom punionica za električna vozila Hrvatskog Telekoma, koji omogućava pristup putem T-RFID kartice.

Projekt sufinanciraju Zagrebačka županija, gradovi i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"U projekt  smo ušli zbog  želje da moderniziramo prijevoz na području Zagrebačke županije te istovremeno pridonesemo smanjenju emisija ugljikova dioksida, povećanju energetske učinkovitosti, te očuvanju okoliša i smanjenju buke. Cilj nam je do kraja 2016. godine sufinancirati izgradnju i stavljanje u rad e-punionica u svih naših devet gradova te tri općine", izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dodavši da mu je želja da Zagrebačka županija postane vodeća hrvatska županija na području e-mobilnosti i izgradnji pametne infrastrukture. 

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec izjavio je da se taj grad uključio u projekt e-mobilnost i zbog toga što mu je cilj potaknuti građane na nabavu i upotrebu električnih vozila.

Kazao je i kako je Sveti Ivan Zelina odlično prometno pozicionirana pa očekuje da će  tijekom ljetne sezone mnogima upravo punionica biti dodatni razlog da na putu do željene destinacije nakratko stanu i u Zelini.

Predstavnik Fonda za zaštitu okoliša energetsku učinkovitost Filip Brkljača kazao je istom prilikom da je Fond  protekle dvije godine samo za takve projekte osigurao oko 73 milijuna kuna.

"Sufinancirali smo nabavu 1500 električnih i hibridnih vozila s 50 milijuna kuna, dok smo 24 milijuna osigurali za projekt Zelena linija kojom se potiče energetska učinkovitost u prometu u sklopu nacionalnih parkova i parkova prirode. S još osam milijuna kuna smo podržali sustave gradskih bicikala, električne bicikle, pametne semafore te oko 20 punionica, među kojima je i ova koju otvaramo u Zelini" kazao Brkljača.

Komentirajte prvi

New Report

Close