U Hrvatskoj ni biznis s vodom nije ispativ

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2012. u 13:44
Sanjin Strukic/PIXSELL

“Pitanje isplativosti ovog posla postavlja se i u Podravci i u Atlanticu”, kaže direktor Naturalisa Stipan Teskera.

Podsjećamo, Coca-Cola HBC Hrvatska objavila je da pokreće program preustroja koji obuhvaća prepuštanje poslova međuskladišnog prijevoza i dijela poslova skladištenja vanjskim dobavljačima te postupno zatvaranje punionice vode u Gotalovcu.  Punionicu vode zatvorit će krajem kolovoza iduće godine jer im je zbog nepovoljnog stanja na tržištu proizvodnja vode u Hrvatskoj postala neodrživa. Nakon provedenih analiza tvrtka je procijenila kako nema ekonomskog opravdanja za zadržavanje punionice vode u Gotalovcu. Njezina je iskorištenost trenutačno svega 20 posto. Prije četiri godine Vlada je Coca-Coli dodijelila koncesiju na 20 godina za crpljenje vode iz termalnih bunara G3 u Gotalovcu uz uvjet da će kompanija  iz bunara moći crpiti najviše 15 litara vode u sekundi, odnosno najviše 25.000 kubičnih metara godišnje. 

U ovih osam godina nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti Agrokoru i Podravci, kao vodećem dvojcu u proizvodnji vode, a velike takmace imali su u manjim domaćim tvrtkama Naturalisu (voda Cetina) i Svetom Roku, piše tportal. Direktor Naturalisa Stipan Teskera kriva slika u javnosti, da je to vrlo unosan biznis, navela mnoge da uđu u proizvodnju vode očekujući bogaćenje preko noći. Naturalis trenutno drži 8 do 9 posto tržišta i pozitivno posluje, ali radi se o skromnoj dobiti, lani tek nešto više od milijun kuna. Prošlogodišnji prihod iznosio je oko 18,5 milijuna kuna, ali od toga čak 3,5 milijuna kuna, tvrdi Teskera, morali su uplatiti u Fond za zaštitu okoliša, piše portal.

Za koncesiju na izvor koja se naplaćuje 30 kuna po kubiku iscrpljene vode Naturalis je lani za državu izdvojio još i 600 tisuća kuna.  Teskera kaže kako koncesijska naknada i nije tolik problem. “Problem su naknade za Fond za zaštitu okoliša koje nas strašno guše. Po jednoj boci vode od dvije litre imate 30 lipa za poticajnu naknadu, 15 lipa za naknadu zbrinjavanja i 50 lipa povratne naknade. Dodajte tome i koncesiju, to je opterećenje od 1 kune na krajnju cijenu, što je previše”, žali se Teskera. Rješenje Fonda dobivaju svaka tri mjeseca i tada im obično treba desetak dana da prikupe novac. Zbog toga im, objašnjava, Fond periodično blokira račun. Kaže da je samo pitanje vremena kad će još netko, poput Coca-Cole, zatvoriti punionicu.

“Sve vam je to pitanje isplativosti. Tko će imati snage gurati i čekati pet do 10 godina da neke stvari dođu na svoje. Pitanje isplativosti ovog posla postavlja se i u Podravci i u Atlanticu”, zaključujeTeskera.

>> Coca-Cola HBC prestaje puniti vodu Bistru

Komentirajte prvi

New Report

Close