U Hrvatskoj lani 144 darivatelja organa spasila 354 života

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. svibanj 2015. u 11:29
Fotolia

Hrvatska je trenutno prva u svijetu po broju presađenih jetri i bubrega te druga u presađivanju srca.

Prošle su godine 144 hrvatske obitelji donirale organe svojih najmilijih i tako spasile 354 života onih koji su čekali na bubreg, jetru, srce ili neki drugi organ, ali i pomogle da Hrvatska ostane na samom svjetskom vrhu po broju transplantacija, donora i s najkraćim listama čekanja na organe, priopćili su iz Hrvatske udruge Transplant u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa, 26. svibnja. Hrvatska udruga Transplant u nedjelju i obilježava deset godina svog postojanja.

Hrvatska je trenutno prva u svijetu po broju presađenih jetri i bubrega te druga u presađivanju srca, a zahvaljujući visokoj svijesti javnosti o potrebi darivanja organa lista čekanja smanjenja je u posljednjih pet godina za 37 posto.

Hrvatsku udrugu Transplant osnovali su pacijenti s presađenim organima koji su smatrali da se moraju angažirati kako bi "priča" o transplantaciji i darivanju organa zaživjela u javnosti. Svoju desetu obljetnicu simbolično će obilježiti u nedjelju kod skulpture Dar života u parku Bundek, gdje će zapaliti svijeće i ostaviti cvijeće u znak zahvalnosti svim darivateljima organa i članovima njihovih obitelji.

Lani je u Hrvatskoj presađen 361 organ, među kojima 197 bubrega, 15 jetara, 34 srca i 5 gušterača. Od 2010. do danas lista čekanja za transplantaciju smanjila se za 37 posto, tako da hrvatski pacijenti na jetru čekaju u prosjeku 15 dana, na bubreg manje od godinu dana, a na srce u prosjeku 70 dana.

"U slučaju urgentne liste pacijenti dobiju organ u roku 48 sati. Sve to ne bi bilo moguće da nemamo sinergiju struke, Udruge i medija jer imamo izuzetno visoku stopu realiziranih darivatelja koja iznosi 33,5 na milijun stanovnika", navodi Mirela Pandžić.

U Hrvatskoj se danas uspješno presađuju gotovo svi organi, izuzev pluća, te je u tom slučaju hrvatskim pacijentima osigurano liječenje u Beču. Najčešće se transplantiraju bubrezi, gušterača, jetra, pluća, srce i tanko crijevo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close