U Hrvatskoj kategoriziran 851 turistički objekt, najviše je hotela

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2014. u 10:51
Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Kategoriju pet zvjezdica nema po najnovijem popisu Ministarstva nijedan kamp u Hrvatskoj, dok dva kampa imaju jednu zvjezdicu, po jedan u Istri i Zadarskoj županiji.

Kategoriziranih turističkih objekata u Hrvatskoj je na dan 16. siječnja ove godine bilo ukupno 851, od čega je najviše hotela, njih 605, dok je kampova 84, turističkih apartmana 52, turističkih naselja 41, aparthotela 19, a marina 50, doznaje se iz Ministarstva turizma.

Popis kategoriziranih turističkih objekata Ministarstvo objavljuje kao dio svojih redovnih aktivnosti te ga ažurira nekoliko puta godišnje, a osim broja takvih objekata po županijama na webu Ministarstva mogu se vidjeti i koji su to točno objekti.

Za svaku skupinu objekata navodi se i koliko imaju ukupnih smještajnih jedinice te stalnih kreveta, pa je tako u svim objektima (izuzev marina) ukupno nešto malo više od 100 tisuća smještajnih jedinica i 237 tisuća stalnih kreveta.

Marina je kategoriziranih 50 s ukupno oko 3.000 suhih i 11.344 vezova u moru, a najviše ih, 25, nosi kategoriju dvije zvjezdice, dok ih je 16 s tri zvjezdice, s četiri zvjezdice tek tri, a s pet nijedna.

U ukupno 605 kategoriziranih hotela na dan 16. siječnja ove godine bilo je ukupno 53.227 smještajnih jedinica i 102.430 stalnih kreveta, a među svim hotelima najviše ih je, 301 kategorizirano s tri zvjezdice.

Takvih je hotela po županijama najviše na području Splitsko-dalmatinske županije, 55, a slijedi Istra sa 49 hotela s tri zvjezdice te Primorsko-goranska županija s 42 hotela u toj kategoriji.

S četiri zvjezdice kategorizirana su ukupno 192 hotela, a i takvih je najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 44, te po 37 i 30 u Istri odnosno na Kvarneru.

Pet zvjezdica nosi ukupno 29 hotela u Hrvatskoj, a daleko najviše ih je u toj kategoriji, 13, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Za razliku od ostalih kategorija pod kojom se hoteli mogu naći u gotovo svakoj županiji, onih s pet zvjezdica ima još samo na Kvarneru, i to pet, u Istri su četiri, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u Zagrebu po tri.

Najmanji broj zvjezdica, dvije, nose u Hrvatskoj ukupno 83 hotela, a i njih je najviše, 19 odnosno 17 u Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru.

U 84 kategorizirana kampa ukupno su 33.452 smještajne jedinice i 101.067 stalnih kreveta, a najviše kampova, po 29 i 28, kategorizirano je s tri odnosno dvije zvjezdice.

Kategoriju od četiri zvjezdice nosi 25 kampova, od kojih je čak devet u Istri, a po četiri na Kvarneru i Zadarskoj županiji.

Kategoriju pet zvjezdica nema po najnovijem popisu Ministarstva nijedan kamp u Hrvatskoj, dok dva kampa imaju jednu zvjezdicu, po jedan u Istri i Zadarskoj županiji.

U 52 kategorizirana objekta u skupini turistički apartmani ukupno je oko 4.000 smještajnih jedinica i 11.581 stalni krevet, a ni među njima nema objekata s najvišom kategorijom od pet zvjezdica, dok ih je najviše ili 27 u kategoriji tri zvjezdice.

Od 41 kategoriziranog turističkog naselja u kojima je ukupno gotovo 9.000 smještajnih jedinica i 20.880 stalnih kreveta, najviše ih, 18, nosi tri zvjezdice, a 15 ih ima dvije zvjezdice.

Četiri zvjezdice ima sedam turističkih naselja, a jedno ima i pet zvjezdica i to na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Aparthotela je ukupno kategoriziranih 19, od kojih 13 ima tri zvjezdice, a njih šest ima četiri zvjezdice. U svim aparthotelima je ukupno 506 smještajnih jedinica i 1.200 stalnih kreveta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Živim u gradu koji se ponosi svojom turističkom prošlošću i brojnim hotelskim smještajima, ali ono što svima njima zamjeraju posjetitelji je ipak niska razina usluge u odnosu na ono što dobijaju za plaćenu cijenu, ne kažem da bi trebalo samo podići razinu usluge, već da bi trebalo sniziti cijene i približiti ih mladim posjetiteljima kojih je sve više, oni ne troše ogromne novce, ali ih njihova masovnost čini itekako bitnim faktorom zarade od turizma.

Nerijetko u srcu sezone se zna dogoditi da vas zaustavi kakav mlađi par i grupica mladih koja traži povoljan smještaj za male pare ili kako oni to kažu onako zbunjeni: Do you know for some cheap accommodation, naravno da malo tko zna za jeftin smještaj, ali ima ga naročito u nekim apartmanima ili hostelima koji su relativno jeftini za mlađu populaciju koja sve višeposjećuje našu zemlju, zbog odmora, zabave koje je sve više ili jednostavno na proputovanju!

New Report

Close