U Hrvatskoj ih plaćaju 7000 kuna, a vani im je satnica 15 eura

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

To je zanimanje, uz njegovateljice i zaštitare, najtraženije na tržištu.

Karlovački Zavod za zapošljavanje platio je prekvalifikaciju za 15 novih zavarivača, a nakon odrađene prakse, uručeni su im i certifikati i potvrde da taj posao znaju stručno raditi.

- Iako sam ing. prometa, završio sam ovo školovanje i planiram otići raditi u Italiju gdje su mi već neki poznanici. Tim poslom ovdje možeš zaraditi oko 7000 kuna, ali u Italiji je satnica 15 eura, tako da je razlika u plaći ipak osjetna - kazao je za Lokalni.hr Nikola Pađen, jedan od zavarivača. To je zanimanje, uz njegovateljice i zaštitare, najtraženije na tržištu.

– Sve troškove edukacije i prakse za zavarivače snosimo mi, a riječ je o najskupljem programu školovanja jer polaznici odrađuju iznimno kvalitetnu praksu kod stručnjaka. Koliko god zavarivača školujemo, svi odmah nađu posao. Iako su u ovoj grupi uglavnom mlađi ljudi, tu nema pravila. Važno je samo da netko to želi raditi i da je prijavljen na burzi kako bismo mu mogli platiti školovanje. Isto je i sa svim zanimanjima u građevini. Čim dobiju certifikat, te struke nalaze posao, kao i ugostitelji. Posao ih čeka u Karlovačkoj županiji, ali i dalje, jer nam se poslodavci javljaju iz cijele Hrvatske – kazala je Ivana Mehle, v. d. pročelnice karlovačkog Zavoda za zapošljavanje.

Komentari (10)
 • viewer
  viewer 9:15 16.4.2018.

  Miami, satnica vodoinstakater u Zagrebu je već prešla sto kuna. Slično je i sa ostalim uslužnim djelatnostima. Super je, što većina nije u sustavu pdv-a, tako da ti izdaju račun i imaš neku garanciju za izvedeni posao.
  Ako sam dobro razumio, ni tvoj vodoinstalater nije u sustavu pdv-a, ali pošto je u jednoj osobi i poslodavac i posloprimac, naravno mora plaćati mirovinsko, zdrastveno… za obje strane, plus porez kao posloprimac.

 • DoNotReply
  DoNotReply 9:14 16.4.2018.

  miami, za 75 kn kvalitetan profesionalac nebi iz kuce izasa

 • Kirin
  Kirin 0:05 16.4.2018.

  Kad bi naši novinarčići mogli neukoj raji objasniti kaj je PPP (paritet kupovne moći) i zašto država otima cca 60% zarađenog vjerujem da bi mnogi izlazili na birališta i ne bi išli van! Ovako jedu gooovna i sanjare o nekoj Njemačkoj

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve