‘U Hrvatskoj ćemo se širiti Grundigovom bijelom tehnikom, ne želimo Končarevu’

Autor: Bernard Ivezić , 23. travanj 2015. u 13:45
Foto: Arne Borrey

Posebno su uspješni u hotelima.

Turski Arçelik širi poslovanje u Hrvatskoj. Njegov brend Grundig, nakon iznimnog rasta u posljednje tri godine, od travnja je u ponudu u Hrvatskoj uvrstio cjelokupnu ponudu bijele tehnike.

Grundig je posebno uspješan u hotelskim poslovima. Od početka godina ugovorio ih je sedam, a prethodno ih je dogovorio 40. Na Grundigovu konferenciju u Zagreb, na kojoj su najavili širenje, doputovala je direktorica prodaje za srednju i istočnu Europu Arçelika Handan Abdurrahmanoglu. Poslovni dnevnik razgovarao je s njom o planovima Arçelika na hrvatskom tržištu, kao i o tome postoji li interes za lokalni brend Končar – Kućanske aparate, čijih je 74 posto udjela upravo stavljeno na prodaju.

Zašto ste odlučili baš sada ući na hrvatsko tržište s Grundigovom bijelom tehnikom? Kriza još nije popustila.
Grundig je prije 70 godina počeo proizvoditi smeđu tehniku. Sam Arçelik to je učinio deset godina kasnije, 1955., s bijelom tehnikom. Uvijek smo to radili u pravo vrijeme. Svjesni smo krize u Hrvatskoj. No, kriza je prilika. Grundig kao brend u Hrvatskoj stoji jako dobro zahvaljujući tome što kvalitetom i cijenom potrošačima komuniciramo da smo pametan odabir. Ne samo po kvaliteti nego i po cijeni. Zato vjerujem da je trenutak jako dobar za korak dalje. Hrvatska je prva u regiji u kojoj uvodimo u ponudu bijelu tehniku.

Zašto je Hrvatska prva u regiji gdje širite taj segment ponude, gdje ste još pozicionirani?
U Hrvatskoj imamo jako dobre rezultate i ovdje su nas kupci jako dobro prepoznali. Skočili smo na drugo mjesto po prodaji televizora s tržišnim udjelom od 20 posto. Dijelom je to zato što je Grundig izvorno njemački brend potrošačke elektronike. Arçelik ga je prije nekoliko godina preuzeo i ostali smo iznimno jaki u Hrvatskoj, Njemačkoj, nordijskim i još nekim europskim državama. Štoviše, otkako smo preuzeli Grundig, prodaja televizora u osam je godina skočila sa sedam posto na 20 posto tržišnog udjela. Utrostručili smo tržišni udjel i zato vjerujem da ćemo postići i dobre rezultate s Grundigovom bijelom tehnikom.

Arçelik ima 14 tvornica u Turskoj, EU i diljem svijeta, dio ste KOC grupe. U Hrvatskoj ne posluje tako mnogo turskih tvrtki, pa kako vi vidite ovo tržište?
Ako Grundig promatramo kao jedan od Arcelikovih brendova u okviru KOC grupe, dovoljno je reći da je ta grupa najveći konglomerat u Turskoj. KOC grupa je ujedno jedna od 250 najvećih kompanija na svijetu prema časopisu Fortune. Bavi se energetikom, financijama i potrošačkom elektronikom. Arçelik je ponajprije uspješna europska visokotehnološka tvrtka. Tržištima pristupamo tako da gradimo lokalne brendove i lokalne priče. Primjerice, Grundig je poznat brend u Njemačkoj. S brendom Defy poznati smo u Južnoj Africi, a s Arcticom u Rumunjskoj. Uvijek se trudimo lokalizirati i postati lokalna kompanija. Ukupno Arçelik ima 25 tisuća zaposlenih, 14 tvornica u pet različitih zemalja i prodaju u 25 država.

U Hrvatskoj je upravo objavljen natječaj za prodaju 74% Končara – Kućanskih aparata. Jeste li zainteresirani za tu akviziciju?
Trenutačno ne tražimo nove prilike u Europi jer smo se već pozicionirali na europskim tržištima, tako da nam ni potencijalna akvizicija u Hrvatskoj nije u fokusu. Promičemo globalan pristup.

Kako ste se pozicionirali na europskim tržištima?
Arçelik je treći najveći proizvođač potrošačke elektronike u Europi. Imamo niz brendova. Grundig je drugi po prodaji televizora u Hrvatskoj. S brendom Beko smo drugi ukupno u prodaji tehnike u Hrvatskoj i Sloveniji. Beko je usto drugi najprodavaniji brend tehnike u Europi. Prvi je u Britaniji i Poljskoj. U Turskoj je drugi, a ispred njega je također naš brend Arçelik. Naš brend Arctic je prvi u Rumunjskoj, a s brendom Defy smo prvi u Južnoj Africi. U posljednjih pet godina Arçelik je sa svojim brendovima najbrže rastući proizvođač bijele tehnike u Europi.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Budući da Turska nije članica EU, gdje je tu zaštita od robe trećih zemalja??

…eh,da je pravog Sultana u Hrvatskoj pitanje je dal bi ste rekli da ne želite Končarevu…[emo_zloban]

New Report

Close