U Hrvatskoj 80 nositelja GREEN MARK-a, a prerađivačka industrija najveći interesent

Autor: Croenergo.eu , 26. studeni 2014. u 13:28

U Hrvatskoj je ukupno 80 nositelja te oznake, a ona je tijekom 2012. godine dodijeljena za 14 subjekata, 2013. godine za 42 subjekta, a u periodu od 01. siječnja do 25. studenog 2014. godine za 24 subjekta.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Vodeća hrvatska oznaka za izvrsnost u zelenom gospodarstvu – GREEN MARK – koja se dodjeljuje za usluge, proizvode ili tehnologije s izrazito izraženom komponentom održivosti najinteresantnija je prerađivačkoj industriji, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo Savez za energetiku Hrvatske.

U Hrvatskoj je ukupno 80 nositelja te oznake, a ona je tijekom 2012. godine dodijeljena za 14 subjekata, 2013. godine za 42 subjekta, a u periodu od 01. siječnja do 25. studenog 2014. godine za 24 subjekta.

 

Analizirajući subjekte odnosno nositelje oznake prema njihovoj temeljnoj djelatnosti, prvo mjesto zauzima prerađivačka industrija (19 nositelja), potom ju slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (17 nositelja) te djelatnosti trgovine na veliko i malo (7 nositelja). Četvrto mjesto dijele subjekti čija je temeljna djelatnost ona u području pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (5 nositelja) te u području javne uprave i obrane; obvezno socijalno osiguranje (5 nositelja). Peto mjesto dijele subjekti čija je temeljna djelatnost u području informacija i komunikacija (4 nositelja) te djelatnost opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (4 nositelja).

 

Najmanji interes za stjecanjem oznake kvalitete u zelenom gospodarstvu u Hrvatskoj imaju subjekti čija je primarna financijska djelatnost i djelatnost osiguranja, ostale uslužne djelatnosti, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te djelatnost poslovanja nekretninama (po 1 nositelj).

 

"GREEN MARK rezultat je rada hrvatskih stručnjaka i posebno veseli činjenica kako najveći interes za stjecanjem prava na korištenje i isticanje oznake dolazi od tvrtki čija je temeljna djelatnost iz područja prerađivačke industrije. To je pokazatelj kako hrvatska industrijska poduzeća žele istaknuti svoju komparativnu prednost – primjenu najviših standarda energetske učinkovitosti i zaštite okoliša – bilo u samom proizvodnom procesu odnosno proizvodima i tehnologijama koje stavljaju na tržište. GREEN MARK-om želimo dosegnuti tržište cijele Europske unije i postati vodeća oznaka za izvrsnost u zelenom gospodarstvu.", istaknuli su idejni začetnici projekta GREEN MARK.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close