‘Stanje u Holdingu je alarmantno, 2500 radnika prijeti otkaz’

Autor: Agencija VLM , 16. kolovoz 2013. u 15:05
Igor Kralj/PIXSELL

Oko 2500 radnika dobit će otkaz ili će im plaća biti smanjena za 20 posto. Treće opcije nema, izjavio je Bandić nakon održanog izvanrednog sastanka

– Stanje u Zagrebačkom Holdingu je alarmantno, dramatično, kritično pa smo im posudili novaca za posljednje dvije plaće. No, unatoč tomu usluge koje Holding pruža građanima nisu upitne – kazao je gradonačelnik Milan Bandić nakon hitnog sastanka koji je danas održao s upravom Holdinga. Sastanak je trajao sat i pol nakon kojeg je Bandić iznio još niz optužbi na račun smjenjene uprave.

– U kratkom vremenu moramo podmiriti tri milijarde kuna obveza, a da je ovakva situacija potrajala još pola godine, Holding bi u bunar povukao i Grad – istaknuo je Bandić najavivši i moguće otkaze.

– U poslijednje četiri kodine politički je zaposleno, putem telefona, dvije tisuće osoba pa će se morat povući radikalni potezi jer će inače biti upitno svih 13,5 tisuća zaposlenika – istaknuo je gradonačelnik. Dodao je kako će morati otići 20 posto zaposlenih ili će se pak morati smanjiti plaće za 20 posto.

– To je stvar koju Ljubičić mora dogovoriti sa sindikatima, no nas 25 tisuća zaposlenih u gradskoj upravi i holdingu ne živi pod staklenim zvonom – rekao je Bandić. Najavio je da će 20. kolovoza raspisati natječaj za izbor svih 18 direktora hioldingovih podružnica, a da će tražiti izbor najboljih, nestranačkih osoba.

– Birat ćemo ljude s karijerom kao što sam birao i za skupštinu Grada, a ne po partijskoj liniji. To partija nikad ne radi pa se nadam da će se uskoro svi ljudi u Hrvatskoj osvijestiti po uzoru na Zagrepčane kojima je naprošlim izborima proradio kliker – kazao je jasno najavivši da mu ambicije ne završavaju, kako je sam govorio, na obroncima Medvednice već da se sprema i na izbore za Vladu i Sabor. Direktor Holdinga Slobodan Ljubičić kazao je također da je situacija u gradskoj tvrtki izuzetno teška i da Holding sam ne može izaći iz problema.

– Imamo 3,3 milijardi kuna kratkoročnih obveza, a samo 1,1 milijun kuna potraživanja od kojih je pola nemoguće naplatiti. Nama je taj problem nerješiv bez pomoći grada pa ćemo za sjednicu Gradske skupštine poslati paket mjera s kojima ćemo do kraja ove godine stvari dovesti pod kontrolu – kazao je Ljubićić. Gradonačelnik ni njega nije poštedio. Napao ga je što je smjenjenim članovima uprave ostavio na raspolaganju službena vozila.

– Bivša uprava je otišla na mjesec dana sa službenim vozilima. Ko Tiger Woods, samo im fali palica i naočale. Pa u kojoj to zemlji ima da oni unatoč svim ovim katastrofalnim podacima idu na odmor, a on im je ostavio automobile da se mace mogu vozati. Nije mi jasno zašto taj imotski kod to telerira – spočitao je Bandić.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Neće nitko dobit otkaz, nit će im se smanjit plaće. Cijela ova zemlja je organizirana tako da služi političkim elitama i birokraciji kao njenoj produženoj ruci.

Raspad sistema je počeo, ali promjena tu nema niti će ih biti.

Dalmacija i ostala jadranska Hrvatska se vucara na osnovu turizma.
Slavonija je vec dugo vremena u rasulu.
Zagreb i okolica zive na racun centralizirane administracije, i bilo je samo pitanje vremena kad ce se raspasti.
Znaci od cijele Hrvatske ostala je jadna jadranska Hrvatska koja zivotari na racun turizma i to samo zato sto vladajuce strukture najmanje mogu utjecati na lijepo vrijeme i prirodne ljepote.
Ali nema turizma u neuredjenoj drzavi, pa ce uskoro i turizam u rasulo.
Par demonstracija po ulicama i ode negativna slika u svijet.

Davno je rekao Sanader da smo u banani. Ali.mu nitko nije vjerovao, iako se tada nije znalo da je Lopuza par exelance.


Zagreb je imao izbor i izabrao Bandića a što ćemo mi za 2 god, opet birati između govna i onoga što je pas posro ???

Bandic je od Zagreba napravio najneperspektivniji grad u Europi. Sada ide naredna faza raspada. To je smanjivanje financijskog i trgovackog sektora koji zive gotovo iskljucivo od potrosnje umirovljenika i birokracije.

Linic pokusava otimati po Dalmaciji i Slavoniji kako bi nahranio vojsku nepotrebnih birokrata u Zagrebu. Koji ulaskom u EU postaju jos vise nepotrebni jer ne odlucuju o nicemu. Medutim otpor ce sve vise rasti i u jednom trenutku izbora biti nece, morat ce ih otpustati.

U vezi raprave o tome ko je kriv za tesku situaciju. Sopnica je bila ideja Milana Bandica, tada clana SDP-a.

U pravi su miss. Miami

Plaće su u Holdingu oko 7800 neto dok je prosječna plaća u ZGB oko 6200 kn neto.

Kroz subvencije(porez građana) Holding dobije oko 1000 HRK po glavi Zagrepčana dok radi gubitke i ima plaće koje su 1600 kn više od prosjeka grada u kojem dobije subvencije.

Nadalje, cijena pojedinačne karte ZET-a od 15 hrk je prebolesno skupa i uza sve subvencije rade gubitke jasno se vidi da je to crna rupa bez dna.

New Report

Close