U godinu i pol banke ugasile 113 poslovnica, na redu još 20

Autor: Ana Blašković , 18. listopad 2019. u 08:03
Plaćaju digitalizaciju/Shutterstock

Klijenti mijenjaju navike i sve manje odlaze u poslovnice, a za dnevne transakcije koriste internet i mobitele.

Intenzivnije korištenje digitalnih kanala, jednostavnijeg bankarstva putem interneta i mobitela, u kombinaciji pada kamatnih prihoda i loše demografije, rezultira sve češćim odlukama o gašenju poslovnica.

U zadnjih godinu i pol zatvoreno je 113 neisplativih poslovnica diljem Hrvatske, a do kraja godine ključ u bravu stavit će još najmanje 20-ak. OTP, koja je integracijom Splitske krajem 2018. postala četvrta banka po veličini, do kraja godine ugasit će 12 poslovnica, jednu Sisačko-moslavačkoj, po dvije u Istarskoj i Zadarskoj županiji te tri u Dubrovačko-neretvanskoj i četiri u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Nužne prilagodbe 
"Jako dugo smo odgađali odluku o zatvaranju poslovnica, upravo zbog naših klijenata, međutim poslovnice više ne mogu održivo pokriti troškove svog poslovanja", kažu u OTP-u.

 

12 poslovnica

do kraja godine zatvorit će OTP banka, 10 Addiko, a Erste manje poslovnice

Objašnjavaju da digitalizacija i modernizacija traži prilagodbe poslovanja jer klijenti mijenjaju navike te sve manje fizički odlaze u poslovnice, a za dnevne transakcije koriste internetsko i mobilno bankarstvo koje zato bilježi izniman rast. Banke stoga šire odjele koji se bave digitalnim kanalima, dok poslovnice sve više dobivaju savjetodavnu ulogu. "Samim time jasna je potreba za manjim brojem poslovnica nego što je to bilo prije nekoliko godina", kažu iz OTP-a koji je u specifičnoj situaciji nakon spajanja jer je bila nužna optimizacija mreže. 

Provjetravanje mreže
Iz Addika su potvrdili gašenje 10 poslovnica uz istodobni razvoj novih koncepata mobilnih poslovnica. "S obzirom na tehnološki napredak i digitalne preferencije korisnika trend optimizacije mreže prisutan je na lokalnoj i na globalnoj razini. Uvjereni smo da ćemo kroz digitalne kanale u kombinaciji s mobilnim poslovnicama, a koje ne podliježu ograničenjima vezanim uz lokaciju, ponuditi i više nego adekvatnu uslugu", kažu.

U Ersteu planiraju zatvoriti dvije manje poslovnice aktivne tijekom ljeta- u Njivicama na Krku te u Mošćeničkoj Dragi.  Do kraja godine zatvaranja poslovnica neće biti u HPB-ovoj mreži koja je u sklopu preuzimanja Jadranske banke već provjetrena. Iz Zabe kažu isto, u PBZ-u su ostali neodređeni, a do zaključenja teksta nismo dobili odgovor od Raiffeisena i Sberbanke.

Komentirajte prvi

New Report

Close