U godinu dana srezali dug za 7 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 02. studeni 2014. u 22:00
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković/Tino Jurić/PIXSELL

Napravili su više od 70 posto infrastrukturnih projekata vezanih uz poslovnu zonu, za gradnju reciklažog dvorišta od Fonda za zaštitu okoliša povukli su više od 5 mil.kn.

Dok većina jedinica lokalne samouprave muku muči s upravljanjem svojim financijama, primjer Supetra pokazuje da se može i drukčije.

Kad je lani preuzela dužnost gradonačelnice, Ivana Marković zatekla je 22 mil. kn duga uz gradski proračun od 15-ak milijuna. "Grad je funkcionirao s 1,1 mil. kn, što mu je dodijeljeno po sudskoj presudi, te je ta sredstva mogao trošiti samo namjenski. Prvi nam je cilj bio podmirivanje obveza i deblokada računa te smanjenje broja sudskih sporova. Dio toga smo realizirali do kraja 2013. jer smo ukupni dug smanjili za sedam milijuna kuna", kaže Marković.

U tome im je pomogla i privremena deblokada računa, koju su morali dogovoriti radi povlačenja novca od Ministarstva regionalnog razvoja za dovršenje gradnje sportske dvorane, te sklapanje šest sudskih nagodbi, čime su izbjegli i više od 4,5 mil. kn kamata. Potom su se usmjerili na sređivanje imovine, pogotovo uknjižbu poslovne zone Žedno drage. "Već u lipnju 2013. uknjižili smo oko 20 tisuća kvadrata. Obavili smo parcelaciju, napravili projekt i dobili lokacijsku za ceste. Napravili smo više od 70% infrastrukturnih projekata, dobili dozvole i pripremamo gradnju u 2015.", navodi gradnonačelnica.

Grad je prodao 12.750 kvadrata zemlje po cijeni od 130 eura za kvadrat, ukupno 1,6 milijuna eura, tvrtki Modo development Brač koja će tamo razvijati svoj pogon. Povećani su gradski prihodi pa je proračun nakon rebalansa dosegnuo i 45 mil. kn. Marković očekuje da bi 2015. proračun trebao biti na razini 25-30 milijuna. Za gradnju reciklažog dvorišta od Fonda za zaštitu okoliša povukli su više od pet milijuna kuna. Sa županijskom Lučkom upravom rade na uređenju izlaska iz trajektne luke, investiciji od 900 tisuća kuna.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lako je njoj smanjit dug kad je prodala “didovinu” za 1,6 milijuna eura (ako se ne varam to je 12 mil. kuna). I zaključak, šta je napravila – NIŠTA! Najlakše je prodavat pa se hvalit kako si riješio probleme, jel tako doma rješavamo probleme? Ne vjerujem 🙁

New Report

Close