U godinu dana 55 lažnih branitelja izgubilo status

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2013. u 15:33
Predrag Matić (Photo: Davor Javorovic/PIXSELL)

Naveo je da je njegovo Ministarstvo prvih mjeseci od objave Registra zaprimilo više tisuća prijava građana protiv tzv. “lažnih branitelja”.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas kako je Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od svoje objave prije godinu dana ispunio svoju svrhu jer je do sada 55 lažnih branitelja izgubilo prava koja su imali, a nekoliko tisuća prijava protiv tzv. "lažnih branitelja" Ministarstvo je proslijedilo Ravnateljstvu policije.

Ponovivši kako je jedan lažni branitelj državu koštao milijun eura, Matić je na konferenciji za novinare kazao da je time ušteđeno 55 milijuna eura, nasuprot 30.000 kuna koliko je stajala objava Registra.

Naveo je da je njegovo Ministarstvo prvih mjeseci od objave Registra zaprimilo više tisuća prijava građana protiv tzv. "lažnih branitelja".

Nakon sastanka s DORH-om i Ravnateljstvom policije dogovoren je protokol o suradnji po kojem sve prijave o tome ide Ravnateljstvu policije, a kasnije u DORH.

Rekao je kako je Registar, osim pomoći da se iz njega izdvoje oni kojima tamo nije mjesto, pomogao i u rješavanju svih drugih statusnih pitanja istinskih branitelja.

"Objavom Registra svi hrvatski građani i branitelji mogli su vidjeti i neka poznata lica koja su rat provela na čukama HTV-a, podno repa bana Josipa Jelačića i na ratištima od Svete Nedjelje do Dugog Sela", rekao je Matić.

Podsjetivši kako je u jednom tjedniku navedena opaska da je Registar branitelja "groteska", Matić je ocijenio kako je objava tog Registra najčasniji potez koji je hrvatska država mogla napraviti prema svojim braniteljima.

Složio se da je sam Registar groteska sve dok se u njemu nalaze oni kojima tamo nije mjesto.

Ministar Matić rekao je kako mu je prije nekoliko dana jedan od zapovjednika jedne postrojbe (nije želio navesti o kojoj je riječ) predao popis 150 branitelja koji su se nalazili u Registru, a nisu bili pripadnici te postrojbe.

"On je sa svojim nižim zapovjednicima došao do brojke od 400 pripadnika, a uspoređujući Registar hrvatskih branitelja vidjeli su da se u njemu nalazi njih 550. Da stvar bude gora, postrojba je formirana 5. listopada 1991., a neki od 'junaka' imaju status od 1. srpnja iste godine. To je groteska, a objava Registra nije", naglasio je Matić.

Dodao je kako će odmah nakon konferencije za novinare taj popis od 150 lažnih branitelja poslati Ravnateljstvu policije na daljnji postupak.

Na novinarsko pitanje o rezultatima objave Registra, Matić je kazao da se u godinu dana ne mogu očekivati spektakularni rezultati nakon dvadeset godina "sustavnog brljavljenja".

Upitan kako komentira činjenicu da je prije godinu dana HDZ zatražio ocjenu ustavnosti zakonskih odredaba koje su omogućile objavu Registra branitelja, Matić je podsjetio da su tada "zloguki proroci" tvrdili kako će njegovom objavom doći do samoubojstava branitelja, da će biti novih optužnica i zaustavljanja na granicama.

"Tada sam tvrdio i nakon godinu dana se potvrđuje kako nema novih samoubojstava, nema novih zaustavljanja na granicama niti optužnica. Polako, ali sigurno odvajamo žito od kukolja", zaključio je Matić. .

Komentirajte prvi

New Report

Close