U fokusu financije, tržište rada i konkurentnost

Autor: Marija Brnić , 24. travanj 2014. u 22:00
Branko Grčić/Patrik Macek/PIXSELL

Do kraja ove godine kreće novi ustroj državne uprave i strategija za javnu upravu.

Nacionalni plan reformi, koji je Vlada usvojila i koji će kao članica Europske unije uputiti u Bruxelles, uglavnom konstatira što se sve poduzelo ili poduzima u četiri segmenta: javnim financijama, financijskom sektoru, tržištu rada i konkurentnosti.

No, iz 125 stranica dokumenta doznaje se i da Vlada računa da se do kraja ove godine zaključi ugovor o monetizaciji autocesta i uplati 22,5 milijarde kuna naknade iz koje će početkom 2015. biti otplaćeni krediti pokriveni državnim jamstvima. Do kraja rujna 2014. bit će donesena i strategija modernizacije javne uprave, a do kraja ove godine kreće i novi ustroj državne uprave. Umjesto 20 ureda državne uprave u županijama, reorganizacijom do kraja godine ustrojit će se, kako stoji u Programu, pet ureda koji će biti nadležni za obavljanje poslova na području više županija.

Racionalizacija bi trebala obuhvatiti i spajanje nekih institucija, pa će se spojiti Agencija za investicije i konkurentnosti i Agencija za JPP, a Hrvatska agencija za hranu spaja se s Hrvatskim veterinarskim institutom, dok se u jednu agenciju udružuju Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, Agencija za regulaciju tržišta željezničkih usluga i postaju Hvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Uz fiskalnu konsolidaciju, potpredsjedniku Vlade Branku Grčiu najvažnije će biti poboljšati konkurentnost i učiniti Hrvatsku zanimljivom destinacijom za ulaganja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close