U ovom je domaćem sektoru u godinu dana 1500 ljudi manje

Autor: Jadranka Dozan , 28. ožujak 2018. u 12:00
Pritisci na profitabilnost i tehnološki napredak 'nagrizli' bankarski sektor/Davor Puklavec/24 SATA

Kad je posrijedi javna uprava i obrana podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju povećanje broja zaposlenih, i to za 4%, na više od 106.600 zaposlenih.

U turističko-ugostiteljskim djelatnostima u proteklih je godinu dana broj zaposlenih porastao iznadprosječno, dok se među onima s padom zaposlenosti ističu se djelatnosti iz financijskog sektora.

Iako se rast u turističko-ugostiteljskim tvrtkama naoko čini očekivanijim, upućenije ne iznenađuje ni pad kod financijskih usluga. Prema najnovijim podacima državnih statističara o zaposlenosti u pravnima osobama, u hotelima i ugostiteljstvu u veljači je bilo 55.680 zaposlenih ili 3,7 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, s tim da su podaci za 2018. privremeni, a za 2017. konačni (uspoređujući privremene podatke rast ispada čak 14% ili oko 6600).

Istodobno, kod djelatnosti pružanja financijskih usluga broj zaposlenih je u tih godinu dana smanjen za četiri posto ili oko 1500 ljudi, na 36.476 osoba.   

Ukupni broj zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj ostao je u tih godinu dana gotovo nepromijenjen; u svim djelatnostima ih je bilo 1,16 milijuna, što je tek 0,1% manje nego godinu prije.

No, pritom treba imati u vidu razlike između privremenih i konačnih podataka, jer npr. uspoređujući privremene podatke u obje godine, broj zaposlenih ipak je blago porastao.

Taj faktor očito treba uzeti u obzir i kod građevinarstva ili djelatnosti Informacija i komunikacija koje bilježe rast zaposlenosti malo iznad jedan posto, kao i kod trgovine koja u usporedbi privremenih podataka za 2018. i konačnih za 2017. sugerira pad, a uspoređujući istovrsne (privremene) podatke brojke upućuju na porast broja zaposlenih. No, kad je posrijedi javna uprava i obrana, u oba slučaja podaci DZS-a pokazuju povećanje broja zaposlenih, i to za četiri posto, na više od 106.600 zaposlenih. 

Komentirajte prvi

New Report

Close