Hrvatske kompanije koje najbrže rastu: U elitno društvo ušuljao se i jedan građevinar

Autor: Tomislav Pili , 29. kolovoz 2014. u 15:03
Brodosplit i Petrol jedini su u apsolutnom iznosu zabilježili porast prihoda veći od milijardu kuna/Ivana Ivanović/PIXSELL

Energetske kompanije definitivni su lanjski pobjednici.

Nema biznisa do energetskog biznisa – daje se zaključiti nakon pogleda u prvih 10 hrvatskih kompanija koje su lani ostvarili najveći porast prihoda. U toj su skupini kompanije koje se bave proizvodnjom ili distrubucijom energenata definitivni lanjski pobjednici.

Kako pokazuju podaci za 2013. godinu, od prvih 10 najbržerastućih kompanija po prihodima, njih čak šest dolazi iz energetskog sektora. Najviši skok prihoda u apsolutnom iznosu u odnosu na 2012. godinu ostvarila je hrvatska podružnica slovenske naftne kompanije Petrol kojoj su prihodi prošle godine dosegli iznos od 4,4 milijarde kuna. U odnosu na godinu ranije, Petrol je uprihodio gotovo 1,8 milijardi kuna više. U relativnom iznosu, Petrolovi prihodi skočili su za više od 67 posto.

Dva `milijardera´
Slovensku kompaniju slijedi splitski škver Brodosplit kojeg je preuzeo samoborski poduzetnik Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe. Prihodi nekad moćne splitske brodograđevne industrije zaustavili su se na 1,3 milijarde kuna što je nestvarnih 13.496 posto više nego godinu ranije. Zanimljivo, sama DIV grupa je 124. mjestu s 15-postatnim porastom na 426 milijuna kuna prihoda. Petrol i Brodosplit jedine su tvrtke koje su u apsolutnom iznosu zabilježile porast prihoda veći od milijardu kuna. Treće i četvrto mjesto na listi zauzimaju dvije tvrtke iz javnog sektora koje su zabilježile gotovo jednak porast prihoda u postotnom izrazu. HEP-Operator distribucijskog sustava uvećao je prihode za 20,6 posto na 5,1 milijardu kuna, a sa neznatno manjim rastom od 20,2 posto prati ga Zagrebački Holding. Zagrebačka komunalna megatvrtka prikazala je 4,6 milijardi kuna prihoda. Boje energetskog sektora opet brane kompanije na 5. i 6. mjestu. Prihodi INAgipa, zajedničke tvrtke domaće Ine i talijanskog Enija za eksploataciju plina iz sjevernojadranskih nalazišta, skočili su na godišnjoj razini za 340 posto na 976 milijuna kuna.

20posto

rasli su prošle godine prihodi Zg holdinga čime se smjestio na četvrto mjesto ljestvice 150 Najbržerastućih

Vukovarska uspješnica
Prihode je utrostručilo i vukovarsko Prvo plinarsko društvo koje je s 293 milijuna kuna prihoda iz 2012. prošlu godinu zaključilo s preko 910 milijuna kuna prihoda. U društvo prvih 10 kojim dominira energetski sektor “ugurao” se i jedini predstavnik građevinskog sektora. Tvrtka Pružne građevine – inače jedna od najvećih građevinskih tvrtki u zemlji – iskazala je 627 milijuna kuna prihoda, čak 10 puta više nego godinu ranije što joj je donijelo sedmo mjesto na tablici.Osim građevinara, predstavnika u skupini prvih 10 ima i maloprodajni sektor kojeg predstavlja Lidl Hrvatska. Hrvatska podružnica njemačkog trgovačkog lanca uprihodila je lani nešto više od tri milijarde kuna što je solidnih 14 posto više nego godinu ranije. Deveto mjesto zauzela je HEP-Proizvodnja. Ta je tvrtka zabilježila 4,9 milijardi kuna prihoda, osam posto više u odnosu na 2012. Top 10 zatvara Eni Croatia čiji su lanjski prihodi od gotovo 1,1 milijardu kuna 48 posto viši na godišnjoj razini.

Rivali rame uz rame
Iako imaju tek jednog predstavnika među prvih 10, trgovački sektor prevladava u nastavku tablice.  Na 12. mjestu smjestio se Narodni trgovački lanac koji je lani prihode povećao za gotovo 81 posto na preko 686 milijuna kuna. Prvi sljedeći je H&M. Taj lanac trgovina odjećom zauzeo je 19. mjesto, a prihode je uvećao za 53 posto na 670,3 milijuna kuna. Dva konkurenta u maloprodaji smjestili su se na 23. i 24. mjestu. Tommy je s 1,9 milijardi kuna lanjskog rezultata povećao prihode za 10,6%, dok je Kaufland odmah iza njega s 2,7 milijardi kuna prihoda i nešto manjim rastom od 7,4 posto. Prošla je godina bila uspješna i za distributera pića Roto Dinamic koji je rastao 27,5% na 836 milijuna kuna pa je na 26. mjestu. Osim pića, 2013. nije bila loša ni za prodaju kozmetike, pa se Müller trgovina smjestila na 29. mjesto na ljestvici 150 najbržerastućih. Prihodi su im porasli 169 milijuna na 746,6 milijuna kuna.

Državne tvrtke

Trgovanjem oružja do skoka od 309 posto

Osim u prvih 10 gdje imaju četiri predstavnika, tvrtke u državnom vlasništvu zastupljene su i u ostalih 150 najbrže rastućih tvrtki po prihodima. Najbolje plasirana državna tvrtka nakon 10. vodećih je agencija Alan na 17. mjestu, kojoj su lanjski prihodi na godišnjoj razini narasli za 309 posto na 319,5 milijuna kuna. Na 20. mjestu je HŽ Infrastruktura s gotovo 1,4 milijarde kuna prihoda što je 18 posto više nego 2012. dok 27. i 28. mjesto pripada Hrvatskim autocestama (13 posto rasta na 1,5 milijardi kuna) te HEP-Toplinarstvu koja je prihode uvećala više od četvrtine na 835 milijuna kuna. Državne tvrtke drže i začelje ljestvice. Na pretposljednjem, 149. mjesto smjestila se Fina sa 825 milijuna kuna lanjskog prihoda, šest posto više nego godinu ranije. Hrvatska kontrola zračne plovidbe na 150. mjestu uprihodila je 642 milijuna kuna, osam posto više nego godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close