U dva hrvatska grada ukidaju se ispostave Porezne uprave

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2017. u 13:25
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Na press konferenciji je istaknut zajednički stav da je neprihvatljiv takav način reorganizacije

U prostorijama Gradske vijećnice  Grada Pregrade, 03.10.2017.g.  je održana zajednička press- konferencija gradonačelnika Grada Pregrade Marka Vešligaja i gradonačelnika Grada  Klanjca Zlatka Brleka,  predsjednika  Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić Vlade Večerića i Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec Mladena Županića, te upravitelja Kuna-gore, Zanatske zadruge iz Pregrade, Julia Fištera,  na temu nove reorganizacije Porezne uprave, po kojoj se u Pregradi i Klanjcu ne ustrojavaju Ispostave Porezne uprave.

Na press konferenciji je istaknut zajednički stav da je neprihvatljiv takav način reorganizacije, koji uvelike otežava poslovanje  poduzetnicima s područja gradova Pregrade i Klanjca.

Gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj  je  izjavio da jako poduzetništvo i obrtništvo  je najrazvijenije upravo na području koje pokriva navedena Ispostava Porezne uprave u Pregradi, a to je i osim područja Grada Pregrade i područje općina Hum na Sutli i Desnić,  a što je  najjači argument zašto ovakva jedna institucija mora biti u Pregradi. U Pregradi je prema podacima u 2016. godini poslovalo 89 poduzetnika i 138 obrtnika. Poduzetnici grada Pregrade ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 722,3 milijuna kuna, ukupne rashode od 688,4 milijuna kuna, neto dobit u iznosu od 31,3 milijuna kuna te su zapošljavali 1.397 djelatnika. Kada  se pribroje  poslovni rezultati poduzetnika Desinića i Huma na Sutli dolazi se  do podatka kako poduzetnici navedenog područja ostvaruju ¼ ukupnih prihoda županije od čega ostvaruju gotovo polovicu prihoda od prodaje u inozemstvu. Također ostvaruju ¼ ukupnih investicija te zapošljavaju 1/5 ukupno zaposlenih Krapinsko-zagorske županije. Napomenuo je da je ukidanje Ispostave Porezne uprave na gospodarski najrazvijenijem području Krapinsko-zagorske županije, koje zapošljava gotovo četvrtinu ukupno zaposlenih na području županije i koje ostvaruje polovicu ukupnih županijskih prihoda od prodaje u inozemstvu  dokaz potpuno promašene reorganizacije Porezne uprave.

Prisutni su pozdravili  vraćanje Područnoga ureda Porezne uprave u Krapinu, ali su istaknuli da je žalosno i sramotno da se u sklopu iste reforme Porezne uprave izostavljaju Ispostave Porezne uprave u Pregradi i Klanjcu. Ovakvim birokratskim i nepromišljenim odlukama Vlade RH,  građani gradova Pregrade i Klanjca, a posebno se to odnosi na poduzetnike uvelike su dovedeni u neravnopravan položaj.

Najavili su zajedničko poduzimanje daljnjih aktivnosti usmjerenih prema Ministarstvu  financija i Poreznoj upravi  kako bi se u  Gradu Pregradi i  Gradu Klanjcu ponovno uspostavile  Ispostave Porezne uprave te da će zatražiti i podršku Krapinsko-zagorske županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close