U drugom pokušaju 5 kandidata za šefa Fiskalnog odbora

Autor: Jadranka Dozan , 14. lipanj 2019. u 07:46
Pozicija podrazumijeva puni profesionalni angažman i status dužnosnika/B. Ščitar/VL/PIXSELL

Odbor za financije i proračun s prijedlogom imenovanja izlazi do kraja mjeseca.

Nakon propalog prvoj natječaja s 'nula' prijava za posao predsjednika Povjerenstva za fiskalnu politiku (PFP), u drugom pokušaju, četiri mjeseca kasnije, on će očito biti izabran.

Saborski Odbor za financije i državni proračun ponovljeni je natječaj raspisao 22. svibnja, a po isteku 15-dnevnog roka za prijave pristiglo ih je pet, potvrdili su nam iz tog odbora.

U tijeku je njihova obrada, a svoj dio posla nadležni saborski odbor završit će do kraja ovog mjeseca.

Do tada bi trebali odlučiti koga će predložiti za predsjednika, a prijedlog sastava PFP-a potom će na plenarnu sjednicu Sabora.

U međuvremenu će se provjeriti ispunjavanje formalno-pravnih uvjeta kandidatura te održati rasprava Odbora kojim predsjeda HDZ-ova Grozdana Perić. Zasad nije poznato tko je sve pokazao interes za šefa Povjerenstva.

Za tu funkciju novi je Zakon o fiskalnoj odgovornosti predvidio puni profesionalni angažman i status dužnosnika (u smislu propisa o sprječavanju sukoba interesa) te plaću na razini potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva, što znači 15-ak tisuća kuna.

Prvotni izostanak interesa za to mjesto nije digao veliku prašinu, ali kako se radi o čelnoj poziciji tijela koje propituje ključne ekonomske politike vlade, mnogi su "ogluhu" ocijenili znakovitom.

Iako se za funkciju traže i specifična tehnička znanja te iskustvo u području javnih financija, makroekonomije i ekonomske politike i računovodstva (barem 8 godina), dio analitičara isticao je da takvi očito ipak očekuju i politički mig za prijavu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close