U Danskoj se iz obnovljivih izvora grije 63%, u Hrvatskoj tek 10% domova

Autor: Poslovni.hr/H , 12. listopad 2014. u 10:43
Foto: www.croenergo.eu

Danska kraljica Margareta II. na hrvatsko-danski poslovni forum dovodi tvrtke koje se bave energijom i zaštitom okoliša.

Danska kraljica Margareta II. koja uskoro stiže u prvi državni posjet Hrvatskoj dovodi brojno gospodarsko izaslanstvo koje uključuje predstavnike većeg broja tvrtki koje se bave energijom i zaštitom okoliša, neraskidivo povezanim područjima u kojima Danska ima veliko iskustvo i dobre rezultate. Predstavnici više od dvadeset tvrtki među kojima je velik broj onih iz područja energetike i zaštite okoliša, ali i farmaceutskih, zdravstvenih i poljoprivrednih, sudjelovat će drugog dana posjeta kraljevskog para, 22. listopada, na dansko-hrvatskom poslovnom forumu.

Kraljica Margareta II. i princ Henrik borave u posjetu Hrvatskoj od 21. do 24. listopada.

"Veliko gospodarsko i kulturno izaslanstvo pratit će posjet kraljevskog para Hrvatskoj. Posjet se prije svega fokusira na suradnju u područjima kao što su energija i okoliš, prehrambena industrija, IT, zdravstvo, arhitektura, film, dječje kazalište i arheologija", kaže se u najavi državnog posjeta danskog kraljevskog para. Iz iskustava ranijih proširenja, danske tvrtke znaju da će se ulaskom u EU više pozornosti poklanjati 'zelenom rastu', a bit će i više tržišnih mogućnosti na tom polju. Danska je prva u Europi po izvozu energetske tehnologije i ima vrlo ambiciozne ciljeve u smislu korištenja obnovljivih izvora energije i smanjivanja emisije stakleničkih plinova, a udio izvoza energetske tehnologije u ukupnom danskom izvozu je 11 posto, najviše od svih zemalja EU. Danas gotovo 25 posto danskih energetskih potreba zadovoljavaju obnovljivi izvori, a cilj tu brojku do 2020. podići na 35 posto. Energetski sustav budućnosti Danska temelji na električnim vozilima, vjetroturbinama, energiji valova, solarnim panelima, biomasi i geotermalnom grijanju.

Do 2050. danski je cilj imati energetsku opskrbu bez fosilnih goriva, a Kopenhagen već 2025. učiniti CO2 "neutralnim gradom". Zbog toga planira iz prijestolnice uglavnom izbaciti automobile, već danas njome pedalira ogromni broj biciklista, a kažu i da se u kopenhaškoj luci može plivati. Kada je grijanje u pitanju, Danska se uvelike oslanja na čist i učinkovit sustav tzv. 'district heating', toplane koje zagrijavaju vodu spaljivanjem otpada, toplinom iz industrijskih procesa ili ona dolazi iz obnovljivih izvora poput geotermalne i solarne energije, te otpada i biomase.

Danas je 63 posto domova u Danskoj povezano na taj sustav grijanja, a u Kopenhagenu više od 98 posto. Upravo takvo grijanje jedan je od glavnih čimbenika smanjivanja emisija CO2, i to je tema o kojoj će se razgovarati u Hrvatskoj. Po podacima Konfederacije danskih industrija, u Hrvatskoj se tako grije samo 10 posto ljudi. Uz to, teme poslovnog foruma u Zagrebu bit će i energetska učinkovitost te rješenja koja se tiču vode.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kad sam u novo obnovljenoj seoskoj kući u jednom mirnom mjestu isplanirala
potpuno prirodne načine korištenja energije….domaćica koja održava kuću ,
pomalo s čuđenjem je rekla: Pa, to Vam je tak lijepo …?
Da…i tako će ostati.

Predrasude o korištenju energije dovele su nas do činjence da je sramotno ložiti na drva / ili biomasu/ pelete, i koristiti prirodne izvore u suživotu s prirodom…
Moramo više raditi na promidžbi obiteljskog života baziranog na takvoj vrsti energije….

New Report

Close