U Comacchiu potpisan protokol o suradnji

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2015. u 10:32
Cres

Potpisan je operativni protokol kojem je cilj konkretiziranje i intenziviranje daljnje suradnje između prijateljskih gradova,

Delegacija Grada Cresa predvođena gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom posjetila je proteklog vikenda talijanski grad Comacchio, smješten u blizini Ferrare, s kojim je Cres pobratimljen od 2008. godine. Upravo je Ferrara jedna od poveznica Cresa i Comacchia jer je na tamošnjem sveučilištu predavao creski renesansni filozof Frane Petrić. Cres i Comacchio imaju i druge sličnosti: glavna gospodarska grana im je turizam, značajno je i ribarstvo (u Cresu morsko, a Comacchio je poznat po jeguljama iz delte rijeke Po), a povezuje ih i bogatstvo ptičje faune: dok park prirode Delta del Po obiluje plamencima, otok Cres je jedno od posljednjih boravišta bjeloglavog supa. 

Ovom je prilikom potpisan operativni protokol kojem je cilj konkretiziranje i intenziviranje daljnje suradnje između prijateljskih gradova, prije svega korištenjem sredstava koja Europska unija osigurava za takve inicijative, kao što je Erasmus+, program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport izjavio je nakon povratka s putovanja creski gradonačelnik Jurjako. 

Prilikom potpisivanja protokola okupljenim mještanima Comacchia, a među njima je bilo puno učenika koji će najviše moći profitirati od buduće suradnje, Jurjako je ukratko predstavio otok Cres i njegove prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti zbog kojih je otok postao poželjna turistička destinacija. Zaključujući svoj govor Jurjako je naglasio da svečanost potpisivanja mora biti znak novog početka u odnosima Cresa i Comacchia, novi korak u zajedničkom hodu sa svježim idejama i inicijativama.

Konkretnije o planovima za buduću suradnju govorila je predsjednica gradskog Odbora za suradnju s jedinicama lokalne samouprave Sonja Pokupec Salković koja je podsjetila na dosadašnje zajedničko sudjelovanje mladih iz Cresa i Comacchia u nekoliko europskih projekata. Spomenula je redovito sudjelovanje creskih košarkaša na turniru „Delta del Po“ kao i uspjehe koje su creski školarci postigli sudjelujući u projektu „I sapori dello sport“. „Bratimljenje nam pomaže da shvatimo kako smo svi dio zajednice istih vrijednosti, da zajednički rješavamo naše probleme i da razvijamo prijateljske odnose. Kao nastavnici bit će mi drago da glavna okosnica naših odnosa budu upravo mladi, preko naših škola i sportskih klubova, a zatim i njihovi učitelji i roditelji“, rekla je Pokupec Salković. 

Skup je pozdravio i predsjednik creske Zajednice Talijana Đanfranko Surdić, posebne simpatije izazvavši govorom u creskom dijalektu, a od domaćina pozdravne riječi uputili su Chiara Manzali, dječja gradonačelnica Comacchia, Roberto Cantagalli, voditelj sektora turizma i kuture i gradskoj upravi, te gradonačelnik Comacchia Marco Fabbri. “Danas obnavljamo sporazum iz 2008. godine jer vjerujemo da je važno ojačati veze između Hrvatske i Italije. Danas više nego ikada govoriti o suradnji znači govoriti o integracijama i povjerenju, vrijednostima koje trebaju karakterizirati Europu. Trebamo manje biti birokrati, manje paziti na tehničke detalje, a više se gledati u oči. Kako bismo nadvladali ekonomsku krizu i situaciju s emigrantima trebamo djelovati timski jer je suradnja osnovna univerzalna vrijednost, temelj kohezije i prijateljstva, vrijednosti koje ovdje danas snažno potvrđujemo“, rekao je između ostalog gradonačelnik Fabbri.

Sljedećeg dana su gradonačelnici Fabbri i Jurjako, uz predstavnike regionalnih vlasti, zajednički otvorili Feštu od jegulja (Sagra dell'anguilla), dvotjednu sajamsku manifestaciju posvećenu prije svega jegulji kao najvažnijoj gestronomskoj deliciji tog područja. Domaćini su pozvali Cresane da ubuduće i oni na sajmu postave štand na kojem će predstaviti svoj grad, njegovu turističku i gastronomsku ponudu. 

U popodnevnim satima delegacija je u pratnji domaćina obišla park prirode Delta del Po, bogat raznim vrstama ptica, te se upoznala s tradicionalnim tehnologijama izlova i pripremanja jegulja koju u Comacchiu zovu „kraljica uvale“.

Komentirajte prvi

New Report

Close