‘U CO smo ušli prema pravilima i uz najbolju ponudu’

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2015. u 12:30
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Adrisov istup reakcija je na odluku Vijeća za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije, koje je u utorak većinom glasova odlučilo Saboru predložiti da Državni ured za reviziju obveže na provođenje revizije privatizacije CO-a.

Adris grupa priopćila je u srijedu da je prilikom privatizacije Croatia osiguranja (CO) ispunila sva pravila koja je odredio prodavatelj – Republika Hrvatska (RH) te da je u međunarodnoj konkurenciji dala najbolju ponudu za tu osiguravajuću tvrtku.

Adrisov istup reakcija je na odluku Vijeća za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije, koje je u utorak većinom glasova odlučilo Saboru predložiti da Državni ured za reviziju obveže na provođenje revizije privatizacije CO-a.

"Adris grupa prihvatila je pravila koja je odredio prodavatelj RH i sudjelovala na međunarodnom natječaju za privatizaciju CO-a. U međunarodnoj konkurenciji dala je najbolju ponudu za kupnju 38,6 posto dionica vodeće osiguravateljne nacionalne tvrtke", kaže se u priopćenju Adris grupe.

Ujedno, podsjeća se da se Adris obvezao dokapitalizirati CO s dodatnih 840 milijuna kuna, što je i učinio.

"Od tada, Adris čini sve kako bi, na otvorenom tržištu osiguranja i u konkurenciji globalnih kompanija, CO ojačalo svoju tržišnu poziciju u Hrvatskoj i regiji. Cilj nam je da ova stara hrvatska tvrtka postane regionalnim liderom. Time bismo kao gospodarstvenici na najbolji način pridonijeli svojoj domovini, konačnom izlasku Hrvatske iz krize i daljnjem jačanju hrvatskog gospodarstva", kaže se u priopćenju.

Dalje se dodaje da se čini kako to nije dovoljno te da su, kako se kaže, ambicije onih koji su od politike i, nažalost, od domoljublja napravili vlastito zanimanje, uvijek ispred razuma i šireg nacionalnog interesa, kao i da se u želji za osvajanjem ili pak zadržavanjem vlasti, ne biraju sredstva. Kadšto se to čini i na vrlo suspektan način pri čemu u tom poslu stradava pamet, a u slučaju CO-a i, moguće, radna mjesta, upozorava Adris grupa u priopćenju.

Privatizaciju te tvrtke državni su revizori analizirali u sklopu revizije izvršenja prošlogodišnjeg državnog proračuna, kao najznačajniji prihod u prošloj godini. Zaključili su da odluku o privatizaciji Vlada nije smjela donijeti bez odobrenja Sabora, upozorili da je 2013. bitno smanjena vrijednost nekretnina Croatia osiguranja te ocijenili da je s 27 milijuna kuna plaćena previsoka cijena za konzultantske usluge, koje su, drže revizori, mogli napraviti državni službenici.

Vijeće za praćenje provedbe Strategije borbe protiv korupcije u utorak je većinom glasova odlučilo Saboru predložiti da se Državni ured za reviziju obveže na provođenje revizije privatizacije Croatia osiguranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close