U blokadi i tvrtka u kojoj je najveći broj radnika Uljanika

Autor: Marija Brnić , 07. rujan 2018. u 09:32
Premijer Andrej Plenković/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Danas dolazi i povjerenica EK za tržišno natjecanje Margareth Vestager s neugodnim pitanjima.

Zasad je bez komentara iz Vlade prošla objava informacije o tomu da je prije nego se razmatrala njezina pomoć kroz sanacijski kredit i sudjelovanje države u programu restrukturiranja pulskog Uljanika zanemario nalaz službe proračunskog nadzora Ministarstva financija u 3. maju, a temeljem kojega istragu u tom brodogradilištu sada provodi DORH.

O odnosima 3. maja i njegovog vlasnika Uljanika, koji još uvijek čeka potporu za restrukturiranje, nije kako se pokazalo, ni Europska komisija bila obaviještena, no ta će se tema zacijelo naći na sastanku kojeg će nadležni vladini ministri danas imati s povjerenicom Europske komisije za tržišno natjecanje Margareth Vestager. 

Sjednica u Puli
Neizbježno je da će povjerenica iz prve ruke htjeti čuti što se točno događalo i s potporama koje su davane 3. maju, kao i što je u međuvremenu stav Vlade oko programa restrukturiranja. Tako će Plenkovićevi ministri osim objašnjavanja zašto ni sami ne vjeruju u predloženi program za Uljanik morati obrazlagati još jednu neugodnu temu. Premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici vlade osvrnuo se na problem u Puli, podsjetivši da je prošli tjedan njegova Vlada izašla u susret i omogućila isplatu plaća zaposlenicima u riječkom i pulskom brodogradilištu, a potvrdio je i da ostaje pri odluci da iduću sjednicu Vlade održi u Puli.

Još se, kaže, traže rješenja koja će omogućiti održivost hrvatske brodogradnje u Puli i Rijeci, no vrlo je oprezno dodao i da se pri tom mora voditi računa i o glavnom smjeru politike njegove Vlade, a to je "fiskalna konsolidacija, smanjenje javnog duga, stabilnost javnih financija, održavanje pozitivnih trendova, koji u konačnici idu i za povećanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu". Oba cilja, dodaje Plenković, mora se uklopiti u širi okvir koji je Vlada sebi postavila.

Nove blokade
U međuvremenu, situacija se dodatno komplicira u pulskom škveru, gdje su jučer, prema posljednjim podacima, uz račune Uljanika d.d., 3. maja i još nekih manjih tvrtki iz sustava blokade došle i na račun Uljanik Brodogradilišta, tvrtke u kojoj je najveći broju zaposlenih, 1800, te za koju se i traži program potpora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close