U apsolutnom iznosu rast 1,8 milijardi kn

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 05. travanj 2018. u 21:59
Ministar financija Zdravko Marić/Patrik Macek/PIXSELL

Trenutno je na 78% BDP-a, u godinu dana smanjen je za 2,6 postotnih bodova.

Javni dug Hrvatske spustio se na 78% BDP-a, objavio je HNB. Mjereno udjelom u BDP-u godinu dana smanjen za dodatnih 2,6 postotnih bodova.

Uz solidan rast gospodarstva i manje potrebe države za zaduživanjem, Zrinka Živković-Matijević, analitičarka RBA, ističe da su na smanjenje udjela utjecali i poboljšani uvjeti zaduživanja te jačanje kune u odnosu na euro za 0,6 posto na godišnjoj razini.

Tri su četvrtine hrvatskog javnog duga u eurima ili vezano uz njega. U apsolutnom je iznosu krajem 2017. godine javni dug dosegnuo 283,5 milijardi kuna te je 1,8 milijardi kuna ili 0,6% viši nego na kraju 201.

"Iako nije ponovljena 2016. kada je dug smanjen i relativno prema udjelu BDP-u za 3,2 postotna boda i apsolutno za 2,5 milijardi kuna, ipak je riječ o više nego očekivanom pomaku", navodi pak HGK te zaključuje da rezultati postignuti u posljednje tri godine pružaju kvalitetan temelj za nastavak smanjivanja zaduženosti zemlje i otvaraju put prema povoljnijim uvjetima zaduživanja uz mogućnost restrukturiranja dijela nepovoljnih dugova, kao što je to već urađeno u cestovnom sektoru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close