Ramljak o ‘novim vlasnicima Agrokora’: “To je pitanje za milijuna dolara”

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2017. u 10:16
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ramljak je u intervjuu otkrio kako nije u kontaktu s Ivicom Todorićem.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u razgovoru za t-portal ocijenio je da su proizvodne i poljoprivredne tvrtke koncerna zdrave kompanije koje imaju perspektivu te istaknuo da za dobre kompanije Agrokora ne nedostaje potencijalnih kupaca, iako je prerano govoriti kada i kako će doći do njihove prodaje. 

"Rezultatima proizvodnih i poljoprivrednih kompanija vrlo smo zadovoljni. Otkada im je osigurana likvidnost, rade punom parom i sada se pokazuje da su to zdrave, dobre kompanije, koje će sigurno imati perspektivu ako uspijemo u restrukturiranju financijskog duga, kojim su opterećene praktički sve te kompanije. U njih je investiran ozbiljan novac. Za vrijeme izvanredne uprave radit ćemo naravno i na unapređenju operativnog poslovanja kako bi se realizirala njihova puna vrijednost i kako bi u prodaji za svaku od njih mogla biti postignuta najviša moguća cijena", odgovorio je na pitanje što će biti s 'perjanicama' Agrokora, poput Belja, Jamnice, Leda i dr.

Osvrnuo se i na poslovanje koncerna u prvih pet ovogodišnjih mjeseci rekavši da je ukupan rezultat Agrokora u tom razdoblju pozitivan, s pozitivnom EBITDA.

"Konzum je, s obzirom na pad koji je imao u prometu, ali i uobičajenu sezonalnost poslovanja, u tom periodu negativan, ali ne toliko negativan da to ne bi bilo moguće promijeniti", kaže Ramljak.

Potvrđuju to i prvi nekonsolidirani i nerevidirani podaci koje je izvanredna uprava Agrokora objavila u utorak u najnovijem, trećem mjesečnom izvješću o svom radu. Prema tim podacima, maloprodajne i veleprodajne tvrtke su u tom razdoblju ostvarile negativnu EBITDA-u (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) – Konzum u iznosu od 62 milijuna kuna, Konzum BiH 44 milijuna kuna, Tisak 33 milijuna, Velpro Centar 50, a Velpro BiH 11 milijuna kuna.

Govoreći o restrukturiranju duga i pripremi nagodbe, Ramljak je istaknuo da je krajnji cilj izvanredne uprave postići nagodbu s vjerovnicima te da je sve što se poduzima u svrhu ostvarenja ovog cilja.

"Kako su se unutar grupe dizali krediti, isprepletena je mreža garancija. Još uvijek analiziramo tu mrežu, tko je kome, kada i zašto dao koju garanciju. To će trajati još nekoliko mjeseci. Kada se sve utvrdi, moći ćemo reći – 'tvrtka je dala ovu garanciju za ovaj ili onaj kredit ili obveznicu'. Onda možemo krenuti na izradu nagodbe u kojoj će stajati to da pojedina tvrtka vjerovniku nudi isplatu određenog dijela kredita ili vlasnicima obveznica određeni dio vrijednosti. To ćemo rješavati po vjerovničkim grupama kada definiramo stalno vjerovničko vijeće. Potraživanja će se podijeliti po grupama i tada će se krenuti u razgovore oko nagodbe", kazao je Ramljak za t-portal.

Pojasnio je i da vjerovnici koji ne pristanu na nagodbu imaju pravo na namiru sudskim putem, ali da, ako vjerovnici koji drže 75 posto vrijednosti duga potpišu nagodbu, ona postaje sudski prihvatljiva.

"Tko neće, naravno ne mora potpisati. Iz prakse drugih restrukturiranja i sličnih procesa vidimo da sudski procesi nakon restrukturiranja mogu trajati godinama. Na sudu se još uvijek nalaze slučajevi iz primjerice Parmalata i Hypo banke, iako su nagodbe odavno uspješno provedene", dodao je.

Upitan kako će nakon dovršetka postupka izvanredne uprave izgledati 'novi Agrokor' i tko će biti njegovi vlasnici, Ramljak odgovara da je to "pitanje za milijun dolara".

"Jedino što mogu reći sa sigurnošću – ako dugovi budu plaćeni i vraćeni u najvećoj mogućoj mjeri, sadašnji vlasnik sigurno neće biti i budući vlasnik Agrokora. Dugove je moguće vratiti samo prodajom, a prodajom se mijenja vlasništvo. Za odgovor na sva ova ostala pitanja treba nam puno više od tri mjeseca, koliko je prošlo od otvaranja izvanredne uprave", rekao je izvanredni povjerenik za Agrokor, a na pitanje kakav je interes za preuzimanje pojedinih kompanija odgovorio da za "dobre kompanije uvijek ima interesa, potencijalnih kupaca ne nedostaje".

"No, kada i kako će doći do prodaje, u ovom je trenutku prerano govoriti", zaključuje Ramljak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ante, u rat nisi išao kao general, ovdje imaš puno složeniju funkciju

New Report

Close