U agraru nenaplativo 634 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2017. u 21:59
Lani i ove godine situacija se popravila/Damir Špehar/PIXSELL

Hrvatska gospodarska komora analizirala ‘krvnu sliku’ zajmova poljoprivrednicima.

Sa 634 milijuna teško ili nikako naplativih kredita na kraju šestog ovogodišnjeg mjeseca, poljoprivreda je u svom ukupnom kreditnom presjeku imala gotovo 13 posto NPL-ova.

Pokazala je to analiza Hrvatske gospodarske komore u kojoj napominju da je u agraru od 2010. pa do 2012. stanje odobrenih kredita ovomu raslo, nakon čega se sljedeće tri godine kretalo silaznim trendom.

Ipak, posljednje dvije godine vidljiv je određeni pomak.  "U skladu s veličinom sektora, vrijednost kredita koje su tvrtke iz djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva uzimale kod banaka relativno je niska u usporedbi s tvrtkama iz drugih djelatnosti te u prosjeku iznosi 4,8 posto ukupne vrijednosti svih kredita koje su banke odobrile sektoru nefinancijskih društava, odnosno 1,7 posto vrijednosti svih kredita bankarskog sektora", stoji u analizi.

U razdoblju kada je formiran opadajući trend ukupne vrijednosti kredita, od 2012. do 2015., udio NPL-ova u ovom sektoru najsnažnije rastao. U prošloj i ovoj godini situacija se popravlja zbog povoljnijeg stanja u gospodarstvu te rješavanja loših kredita iz bilanci banaka, pojašnjavaju analitičari Hrvatske gospodarske komore. 

Komentirajte prvi

New Report

Close