U 5 od 7 slučajeva Ljubasu ‘nasumice’ dodijelili Paića!?

Autor: Saša Paparella , 09. ožujak 2014. u 22:00
S liste 354 stečajna upravitelja bira ga nagodbeno vijeće

Marinko Paić, koji je vodio niz stečajeva, u pet tvrtki povezanih s Mihaelom Ljubasom predstečajni je povjerenik.

Predstečajne nagodbe dodatni su izvor prihoda za stečajne upravitelje: prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, povjerenika predstečajne nagodbe imenuje nagodbeno vijeće s liste stečajnih upravitelja.

"Uvjeti za određivanje povjerenika predstečajne nagodbe isti su kao i uvjeti za imenovanje stečajnoga upravitelja", navodi se u zakonu. Dakle, tročlano nagodbeno vijeće, čijeg predsjednika i članove imenuje ministar financija, može birati između 345 stečajnih upravitelja, koliko ih je na službenom popisu objavljenom u Narodnim novinama. Sukladno Pravilniku o troškovima postupka predstečajne nagodbe, svaki povjerenik predstečajne nagodbe ima pravo na nagradu od 3000 kuna za rad u redovnom postupku predstečajne nagodbe u kojemu visina obveze dužnika ne prelazi iznos od 10 milijuna kuna. U postupku u kojemu visina obveze dužnika prelazi 10 milijuna kuna nagrada je 6000 kuna.Povjerenik predstečajne nagodbe također ima pravo na naknadu troška koji je imao pri obavljanju radnji propisanih Zakonom ako nagodbeno vijeće ocijeni da je trošak povjerenika opravdan i nužan.

 

6000kuna

nagrada je stečajnom povjereniku ako obveze dužnika premašuju 10 milijuna kuna

U Fini, međutim, nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje koji su stečajni upravitelji u najviše slučajeva imenovani za povjerenike u postupku predstečajne nagodbe. "Financijska agencija to ne prati. Svi podaci o povjerenicima imenovanim u postupcima predstečajne nagodbe javno su objavljeni na službenoj web stranici Fine", odgovoreno nam je. Kako, međutim, nigdje nije objavljen cjelovit popis svih tvrtki koje su ušle u postupak predstečajne nagodbe, nije moguće čak ni ručno izvući podatke o broju predmeta povjerenih pojedinom povjereniku. Ipak, i površnim uvidom u podatke Fine mogu se doznati neki zanimljivi podaci. Marinko Paić, stečajni upravitelj poznat po tome da je istodobno vodio niz stečajeva, a ukupno njih više od stotinu, jednako je popularan i kao povjerenik predstečajne nagodbe.

Tako je, primjerice, od sedam tvrtki povezanih s poduzetnikom Michaelom Ljubasom koje su ušle u postupak predstečajne nagodbe s ukupnim dugom od blizu 400 milijuna kuna u njih pet (Elektropromet, Jadran-produkt, Jadran-interijeri, Jadran tvornica interijera, Auto shop Zagreb) za povjerenika predstečajne nagodbe imenovan upravo Paić. Statistički je zanemariva mogućnost da povjerenik, za kojeg je određeno da se bira nasumice, u pet od sedam slučajeva bude jedna te ista osoba s popisa od 345 stečajnih upravitelja.

A tko određuje povjerenike predstečajne nagodbe? Prema Zakonu, to čini nagodbeno vijeće "nakon što je utvrdilo da je udovoljeno uvjetima za otvaranje postupka predstečajne nagodbe". U konkretnom slučaju, triput je Marinka Paića odredio predsjednik nagodbenog vijeća Zdravko Bonić, od kojeg nismo uspjeli dobiti komentar. I Marinku Paiću poslali smo upit u koliko je slučajeva imenovan povjerenikom predstečajne nagodbe, no nismo dobili odgovor. Inače, Paić je 2009. nekoliko mjeseci bio stečajni upravitelj Elektroprometa. Tada je tvrdio da Elektropromet duguje 200 milijuna kuna, no Visoki trgovački sud taj je stečajni postupak poništio. U međuvremenu je Elektropromet nastavio bilježiti gubitke i sada je dužan 128,5 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Predstećajna nagodba za Elektropromet je obustavljena.I očekuje se otvaranje stečaja.I vjerovali ili ne od 2010.god do sada račun Elektroprometa je blokiran.
A imovina kopni.U tri godine nestalo oko 250 kn po dionici,i netto kapital
sa 4XX kn pao na cca 180.
Da li je i ostalim Ljubasovim firmama PSN obustavljen..

New Report

Close