U 24 sata domaći proizvodi stižu od njive do polica

Autor: Darko Bičak , 08. svibanj 2013. u 22:00
Danas gotovo svi veliki supermarketi imaju bogato opremljene voćarnice sa sezonskim i egzotičnim voćem i povrćem/FOTOLIA

Vremena dostave u trgovine su usklađena, a proces komisioniranja i skladištenja te logistika zbrinjavanja neprestano se optimiraju.

Voće i povrće su među najosjetljivijim artiklima u svakoj trgovačkoj mreži, jer za razliku od konzervirane ili isušene hrane, njihov vijek trajanja je ograničen, a zahtijevaju i posebnu pažnju pri transportu i skladištenju. 

Proizvodnja i otkup
Obično nakon berbe i pakiranja slijedi brzo pothlađivanje kod proizvođača, a nakon toga distribucija do skladišta trgovačkih lanaca. Danas gotovo svi veliki supermarketi imaju bogato opremljene voćarnice u kojima se može naći apsolutno sve, od sezonskog voća i povrća do onog egzotičnog. Denis Matijašević, predsjednik Uprave Agrofructusa, tvrtke iz sustava Agrokora koja opskrbljuje Konzum i Velpro s voćem i povrćem, kaže da se radi o vrlo složenom sustavu te da nije lako svesti taj sektor pod isti nazivnik. "Postoje jagode koje se mogu u prodaji nalaziti maksimalno tri dana od trenutka branja, a istodobno tu su jabuke koje se, uz pravilno skladištenje, mogu čuvati i do šest mjeseci", kaže Matijašević. Agrofructus je vodeća kompanija specijalizirana za proizvodnju, otkup i prodaju voća i povrća na području jugoistočne Europe. Godišnjom isporukom od 190.000 tona voća i povrća, proizvodnim i otkupnim djelatnostima u Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, te prodajom u 15 zemalja zapadne i istočne Europe ostvaruje godišnji promet veći od 100 milijuna eura, a što ga čini vitalanim dijelom koncerna Agrokor, kažu u tvrtki koja ima sjedište u Dugom Selu kod Zagreba. Iz Agrofructusa pojašnjavaju da godišnje plasiraju 120.000 tona povrća i 70.000 tona voća. Lideri su u proizvodnji jabuke, lubenice, dinje, luka i mrkve. Istodobno su svojim udjelom vodeći u otkupu mandarina, breskve, nektarine, grožđa i krumpira.Trgovački lanac Lidl svoje 84 trgovine u Hrvatskoj u potpunosti oprskrbljuje vlastitim resursima, koristeći svoja dva logističko-distributivna centra, od kojih se jedan nalazi u Jastrebarskom, a drugi u Perušiću, naglašavaju u tom trgovačkom lancu.

"Vremena dostave u trgovine u potpunosti su usklađena, a proces komisioniranja, sustav skladištenja i logistika zbrinjavanja neprestano se optimira. Posebna pažnja pridaje se čuvanju proizvoda s posebnim temperaturnim režimima, poput voća i povrća, mesa, čokolada, mliječnih i duboko-smrznutih proizvoda, o čemu svjedoči strogo poštivanje načela HACCP sustava. Cilj je trgovačkog lanca Lidl u svim svojim trgovinama svakodnevno održavati visok standard svježine, što podrazumijeva ponudu besprijekornih i kvalitetnih proizvoda", kažu u Lidlu. Dodaju da svježe voće i povrće pristiže svakog dana u Lidlove logističke centre, te se strogo kontrolira na ulazu u skladišta, a isto tako i na ulazu u trgovine. "Maksimalno se trudimo održavati što je moguće kraći vremenski rok, kada je riječ o putu od branja proizvoda do polica. Faze koje voće i povrće mora prijeći su ubiranje, pakiranje, transport te distribucija. Procedura s egzotičnim voćem i povrćem koje dolazi s drugih kontinenata je ista, samo je transport duži. Ovisno o vrsti i specifičnostima voća i povrća odvija se proces skladištenja istih u određenim temperaturnim uvjetima, a cilj je uvijek isti – svo pristiglo voće i povrće iz logističkih centara distribuirati u trgovine, te na zalihama imati što je moguće manje količine. Upravo zato kapaciteti skladištenja voća i povrća nisu veliki, jer je cilj distribucija", kažu u Lidlu. 

Domaći proizvodi 
Iz Mercatora naglašavaju da se većina njihova voća i povrća, a gotovo u cijelosti sezonsko voće i povrće domaćeg podrijetla, dostavlja na njihove police u roku od 24 sata (primjerice, salate, cvjetače, brokula.), a najkasnije 48 sati. Izuzetak mogu biti banane, jabuke ili krumpir koji se mogu skladištiti dulje vremena, naravno, u pritom definiranim uvjetima kvalitete. Kada se govori o egzotici ili o manjem udjelu uvoznog voća, distribucija ovisi o destinaciji. U pravilu, robe koje dolaze iz južnih i toplijih krajeva se čuvaju na većim temperaturama od 8 do 13 stupnja Celzija (agrumi naranče, egzotika, banane) i njihovo maksimalno vrijeme mogućeg skladištenja je do pet dana, a da se pritom ne utječe na kvalitetu proizvoda, objašnajvaju u Mercatoru. "Kad god postoji ponuda domaćeg voća i povrća kupujemo domaće, tako da u prosjeku držimo najmanje 65 posto domaćeg voća i povrća", kaže Lea Marcijuš, glasnogovornica Mercatora Hrvatska.

Transport

Kvalitetna ambalaža

Da bi se zadržala potrebna kvaliteta voća i povrća na policama prodavaonica, potrebno je posebno obratiti pozornost što se s tom robom događa dok ona ne stigne tamo. Kako pojašnjava Darko Babić, profesor na Grafičkom fakultetu u Zagrebu i stručnjak za ambalažu, danas poseban problem predstavlja transport, skladištenje i distribucija voća i povrća. S obzirom da nakon berbe voće i povrće nastavlja sa respiratornim procesima koji podrazumijevaju potrošnju kisika i otpuštanje ugljičnog dioksida, vode i energije potrebno ih je čuvati u hladnom okruženju. Prilikom berbe i transporta voća i povrća potrebno je naročitu pažnju posvetiti zaštiti plodova od mehaničkih oštećenja koja mogu prouzročiti pogoršanje kvalitete i ubrzanu biološku razgradnju. Ako je vrijeme transporta do skladišta ili prodaje duže, potrebno je osigurati vozilo sa strogo kontroliranim klimatskim uvjetima za čuvanje. Ovaj stručnjak za ambalažu dodaje da suvremeno skladištenje podrazumijeva strogo kontroliranu temperaturu, vlagu i svjetlost u prostoriji gdje se čuva voće ili povrće. Babić pojašnjava da se u supermarketima često proizvod tijekom radnog vemena iznosi na police, a nakon zatvaranja vraća u hladnjaču. Osjetljivo voće i povrće se pakira u plitku ambalažu najviše do tri reda, dok se otpornije može pakirati i u više redova s tim da treba paziti na mogućnost povišenja temperature. Ambalaža koja najbolje odgovara zahtjevima za manipulaciju takvom robom je transportna kutija od valovitog kartona za transport voća i povrća, tzv. holandez.

Komentirajte prvi

New Report

Close