U 2019. uvjerljivo najviše novih koncesija za luke

Autor: Marija Brnić , 06. siječanj 2020. u 22:00
Lani opao interes za taksi koncesije/L. STANZL/PIX

U strukturi ugovorenih prednjače one za zdravstvene službe, više od pola svih koncesija neaktivno.

U Hrvatskoj je u jedinstvenom Registru koncesija do početka 2020. evidentirano ukupno 20.294 ugovora o koncesiji, od čega ih je tijekom 2019. sklopljeno 906.

Prema podacima Financijske agencije, koja za Ministarstvo financija operativno vodi Registar, u ukupnoj strukturi ugovorenih koncesija dominiraju one za obavljanje javne zdravstvene službe, koje čine gotovo 27 posto svih koncesija (5416).   Tijekom prošle godine, pak, ugovoreno je uvjerljivo najviše koncesija za luke, čak dvije trećine svih novih koncesija. S gotovo novih 600 koncesija za luke i njihov je ukupan udjel dodatno učvrstio drugu poziciju na listi Top-10 djelatnosti, ispred trećerangiranih taksista.

U prošloj godini broj ugovorenih koncesija za taksi-prijevoznike nije među deset glavnih vrsta, a ukupno su dosad izdane 1873 koncesije u ovoj djelatnosti. Lani je povećan i broj koncesija dimnjačarima, izdano ih je novih 36, pa je trenutačno u Hrvatskoj za taj posao registrirano ukupno 1247 koncesionara. Nešto manje, 1014, je koncesionara za pogrebne usluge, dok je s lani ugovorenih novih 70-ak koncesija na pomorskom dobru sada ukupno 1557.

Visok je broj i koncesija za zauzetu površinu odobrenih eksploatacijskih polja, ukupno 854.Ukupno gledajući, najveći broj ugovorenih koncesija uglavnom je u priobalju, s tim da je rekorder Splitsko-dalmatinska županija (2779) te potom u Zagreb (2476), a slijede Dubrovačko-neretvanska, Primorsko-goranska, Zadarska, te Istarska županija. Od kontinentalnih županija, uz dakle Grad Zagreb, najviše koncesija je u Osječko-baranjskoj i Zagrebačkoj županiji, a najmanje u Požeško-slavonskoj županiji, svega 297.

U ovoj statistici, međutim, valja zabilježiti i da je više od polovice koncesija isteklo ili neaktivno. Točnije, od 20 tisuća njih čak 11,4 tisuće je neaktivno, pa premda se i proteklih 15 godina bilježi konstantan rast ukupnog broja koncesija, primjetno je da od 2011. broj onih aktivnih lagano opada, a posljednje tri godine veći je broj neaktivnih od aktivnih koncesija.

Komentirajte prvi

New Report

Close