‘U 2019. očekujemo investicijski val od 2 milijarde eura’

Autor: Dražen Klarić/VL, Sandra Veljković/VL , 30. prosinac 2018. u 22:00
Predsjednik Vlade o gospodarstvu nagodinu/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Naš porezni sustav danas je jednostavniji i pravedniji, uz ukupno rasterećenje za građane i poduzetnike od 6,5 milijardi kuna. Nastavljamo smanjivati poreze i u sljedećoj godini, najavio je premijer Plenković.

Potpuno se odustaje od poreza na nekretnine, a u 2019. nastavljamo smanjivati poreze, uključujući stope PDV-a, kao što smo se i obvezali.

Naš porezni sustav je danas jednostavniji i pravedniji nego što je bio na početku mandata, uz ukupno porezno rasterećenje za građane i poduzetnike od 6,5 milijardi kuna. Kazao je to, uz ostalo, predsjednik Vlade Andrej Plenković u novogodišnjem intervjuu Večernjem listu, iz kojeg prenosimo još neke od odgovora i komentara vezanih uz gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

"U 2018. smo na reformskom planu učinili velik posao. Vlada je donijela niz zakonskih paketa reformskog karaktera u brojnim resorima. Gospodarski rastemo do tri posto, ali na zdravijim temeljima. Javni dug, koji je prije tri godine iznosio oko 85%, sada se spušta prema 74,6% BDP-a, a do 2021. ga želimo spustiti na 65%. Time razdužujemo hrvatske građane. Važan element naše politike je i društvena solidarnost.

Za 37 tisuća radnika povećali smo minimalnu plaću na 3000 kuna neto. Smanjili smo broj blokiranih sugrađana sa 325 na 269 tisuća. To je tek dio reformskih napora, koje ćemo nastaviti i u 2019." Premijer je objasnio i da će snižavanje PDV-a na ključne živežne namirnice,  pelene i lijekove od 1.1. polučiti bolji učinak nego snižavanje opće stope PDV-a. "Što se opće stope tiče, jasno je propisano da ona od 1. siječnja 2020. iznosi 24%, prema tome to nije upitno". Najavio je i da će glavni fokus svih resora u 2019. biti na privlačenju stranih ulaganja.

"Zakoni o poticanju investicija te Zakoni o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte stvorili su povoljan okvir za ulaganja, a u 2019. očekujemo novi investicijski val od više od 2 milijarde eura ulaganja, osobito u turizam, elektroindustriju, informacijske i komunikacijske tehnologije, proizvodnju i promet", poručio je premijer.

Komentirajte prvi

New Report

Close