U 2018. i 100.000 Britanaca više, ali traže bolje veze s otocima

Autor: Radmila Kovačević/VL , 06. studeni 2017. u 22:00
I ovoga ljeta brojni Britanci pohodili su glazbene festivale, poput onog na Murteru/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ministar turizma najavio razgovore s Jadrolinijom, ali i mogućnost da HTZ sponzorira linije obala-otoci.

Iako se nama u Hrvatskoj na trenutke ljetos činilo da je tog turizma i gostiju previše, Britancima to nije ni najmanje smetalo.

Došlo ih je čak 160.000 više nego 2016., a dogodine bi moglo stići i stotinjak tisuća novih. Magična brojka od pola milijuna britanskih turista iz bivše države, što je dugo bio nedosegnut cilj, realizirana je prije nekoliko sezona.  Ove godine premašena je brojka od 800.000 Britanaca i sad je ljestvica podignuta na milijun. Sudeći prema svemu što se događa prvog dana velike burze turizma u Londonu, hrvatski turistički radnici imaju razloga za optimizam, a ministar Gari Cappelli vjeruje da nas povijesnih milijun Britanaca očekuje već u 2019.

"Ono što se nama ljetos činilo kao pucanje po šavovima nitko od partnera i ne spominje. Štoviše, mnogi s našim hotelijerima potpisuju ugovore ne za jednu sezonu već na dvije-tri godine kako bi se osigurali. Jedina primjedba koju čujemo je povezanost obale s otocima. Želimo dužu sezonu i, uistinu, ne možemo više dopustiti da nam avioni s gostima dolaze, a da Jadrolinija još ima zimski red vožnje", komentirao je Cappelli, koji, kaže, ne kritizira državnog prijevoznika, ali najavljuje ozbiljne razgovore pa i mogućnost da HTZ sponzorira poboljšanje veza s otocima.

A aviona će iz britanskih zračnih luka u 2018. biti nikad više za Hrvatsku. Samo Jet2 planira dovesti 16% Britanaca. oni su preuzeli i dio putnika propalog Monarcha, ali su dobar primjer uzlaznog trenda. U zimskim mjesecima 2019. zacrtali su čak 59% više turista nego ove zime. "I druge kompanije povećavaju kapacitete za Hrvatsku, koja je vrlo tražena. Neki hoteli, poput rovinjskog Parka koji se preuređuje, već su rasprodani za 2018.", kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji dogodine najavljuje i dvije izravne aviolinije tjedno iz Kanade.

Dakako, Britanci u sezoni 2018. neće jedino u Hrvatsku. U zemlje EU otputovat će ih oko 30 milijuna, od čega oko 10 milijuna u Španjolsku, šest u Francusku, a po dva milijuna, recimo, u Italiju i Grčku.  Inače, Grčka je posegnula za marketinškim trikom sličnim onome iz naše kampanje Hrvatska 365 i štand joj je oblijepljen porukama o sezoni od 365 dana. Grci ne bi priznali je li to obična podudarnost ili kopiranje, ali Cappelli zaključuje: "To znači da dobro radimo, zar ne? Hrvatskoj ide na ruku još uvijek pozitivno raspoloženje medu Britancima za putovanja".

Komentirajte prvi

New Report

Close